Κίνδυνος απαξίωσης για τον ΟΛΠ στο «παρά πέντε» του διαγωνισμού

Κίνδυνος απαξίωσης για τον ΟΛΠ στο «παρά πέντε» του διαγωνισμού

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρόλο … τερματοφύλακα, το ΤΑΙΠΕΔ, στο παρά πέντε της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ΟΛΠ Α.Ε. στις 21 Δεκεμβρίου, επιχειρεί να αποφύγει αλλεπάλληλα «αυτογκόλ» αποκρούοντας «σουτ» που φέρεται να εκτοξεύει το υπουργείο Nαυτιλίας. Αξιώσεις δηλαδή της Ακτής Βασιλειάδη, που πολλοί φοβούνται πως όχι μόνον θα μπορούσαν να απομειώσουν σημαντικά το τίμημα που θα προσφερθεί, αλλά ακόμα και να οδηγήσουν τον διαγωνισμό σε άγονο αποτέλεσμα. Διακινδυνεύουν παράλληλα την ευρύτερη οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο, το οποίο παρακολουθεί προσεκτικά και με έκδηλη νευρικότητα τις εξελίξεις.

Δυσμενές κλίμα

Ολα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των πολυεθνικών που χρησιμοποιούν τον ελληνικό εμπορικό άξονα συνδυασμένων μεταφορών εξαιτίας της παρατεταμένης διακοπής της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του Πειραιά με την Ευρώπη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Αν και η σύμβαση παραχώρησης (master concession) με βάση την οποία θα λειτουργεί η ΟΛΠ Α.Ε. έχει οριστικοποιηθεί και κοινοποιηθεί στους υποψηφίους επενδυτές, το υπουργείο Nαυτιλίας φέρεται να εξακολουθεί να προωθεί για έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης προτάσεις αποφάσεων, οι οποίες σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της λιμενικής βιομηχανίας υπονομεύουν ευθέως τα λειτουργικά έσοδά της.

«Επιχειρείται να υποθηκευτεί η μελλοντική λειτουργία του ΟΛΠ από αποφάσεις που είναι επιζήμιες γι’ αυτόν και γι’ αυτό τον λόγο εγείρουν δυνητικά ακόμα και θέμα απιστίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου εάν προχωρήσουν» εξηγεί στέλεχος του κλάδου με στενή γνώση των καθημερινών εξελίξεων στην Ακτή Μιαούλη όπου και η έδρα του ΟΛΠ. «Εάν προχωρήσουν όλα αυτά είναι πιθανόν το τίμημα που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι πολύ χαμηλότερο ή ακόμα και να τους αποτρέψει εντελώς από την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική λιμενική βιομηχανία» εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι στην «Κ».

Ποιες είναι όμως όλες αυτές οι «ρυθμίσεις» που προωθεί την παραμονή της ιδιωτικοποίησης ο υπουργός Nαυτιλίας, Θ. Δρίτσας;

Κατ’ αρχάς επιδιώκεται η κατάργηση των τελών ελλιμενισμού για τα σκάφη που προσαράζουν για εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Πρόκειται για έναν κύκλο εργασιών της τάξης του ενός εκατομμύριου ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα επιδιώκεται να ληφθεί απόφαση που θα παρατείνει περαιτέρω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραψε η εισηγμένη στις αρχές του καλοκαιριού και οι οποίες είναι διετείς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προωθείται είτε υπογραφή νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης είτε παράταση της τρέχουσας διετούς.

«Ρυθμίσεις»

Ακόμα επιχειρείται να «ρυθμιστούν» οφειλές των επιχειρήσεων ναυπηγοεπισκευής που μισθώνουν χώρους στη Ζώνη προς τον ΟΛΠ με τρόπους που, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ισοδυναμούν με διαγραφή των απαιτήσεων της εισηγμένης. Επιπλέον επιζητείται από το υπουργείο Ναυτιλίας ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης που έχουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις έως το 2052 και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο ενοίκιο. Συγκεκριμένα από 18 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σήμερα, ο ΟΛΠ εμφανίζεται να συζητεί μείωση στα 13,5 ευρώ και οι ναυπηγοεπισκευαστικές να επιδιώκουν μείωση στα 8 ευρώ. Ακόμα επιδιώκεται, σε αντίθεση με σχετική κοινοτική οδηγία, η θέσπιση δικαιώματος αυτοδιάθεσης των αποβλήτων των πλοίων που προσορμούν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και όχι η διαχείρισή τους από τον εξουσιοδοτημένο προς τούτο φορέα του ΟΛΠ.

Απομείωση αξίας της εισηγμένης

Οσα περιγράφονται δίπλα σε συνδυασμό με την εξαίρεση τελικά της παραλιακής ζώνης της Δραπετσώνας από την παραχώρηση, εκτιμάται ότι απομειώνουν δραστικά την αξία της εισηγμένης, κάτι που δείχνει να έχει αποτυπωθεί και στη χρηματιστηριακή της αποτίμηση τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 320 εκατομμυρίων (100% του μετοχικού κεφαλαίου). Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα ότι στον διαγωνισμό εκτός από την Cosco συμμετέχουν και η θυγατρική της Maersk, APM Terminals όπως και η International Container Terminal Services. Ο στόχος είναι να διατεθεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και άλλο 16% σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης επενδύσεων που θα δεσμευτεί να κάνει ο νέος βασικός μέτοχος. Μένει βεβαίως να δούμε τι από όλα τα παραπάνω θα γίνει στο τέλος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή