Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για τη δόση

Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για τη δόση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί την Παρασκευή το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, αντιστοίχως, να δήλωναν ότι η συμφωνία επί των 13 προαπαιτούμενων μέτρων έκλεισε, αλλά ακόμα και τώρα έχουν απομείνει διάφορες «τεχνικές λεπτομέρειες» για να θεωρηθούν ολοκληρωμένες οι εν λόγω δράσεις και να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα συντάξουν την έκθεση αξιολόγησής τους επί της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων την Τετάρτη, και το Eurworking Group (EWG) θα συνεδριάσει την Πέμπτη, για να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης, στη βάση της συγκεκριμένης έκθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι δεν θα ανακύψει κάποιο πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα και την υποδόση.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν για να κλείσει οριστικά το σύνολο των μέτρων. Για παράδειγμα θα πρέπει να εκδοθεί η διυπουργική απόφαση για την επανασύσταση της επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και να ολοκληρωθεί το κείμενο συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Γι’ αυτά δεν χρειάζεται νομοθέτηση, αλλά τυπικά η κυβέρνηση θα πρέπει να τα έχει ολοκληρώσει έως την Τετάρτη, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της υποδόσης. Επίσης σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της απάτης τύπου Carousel με τον ΦΠΑ.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στο Reuters ότι από το σύνολο των 13 προαπαιτούμενων δράσεων, έως τη Δευτέρα είχαν ολοκληρωθεί οι 7. Ωστόσο στελέχη με γνώση της κατάστασης εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, και την Πέμπτη το EWG θα αποφασίσει θετικά για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα προχωρήσει στη διάθεση του 1 δισ. ευρώ.

Κεφάλαια τα οποία τα χρειάζονται τα κρατικά ταμεία για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιανουαρίου και κυρίως του Φεβρουαρίου χωρίς να επιστρέψει η κυβέρνηση στη χρήση των εργαλείων της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Κάτι που θα επιτείνει τα προβλήματα στην αγορά.

Από τη στιγμή που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο εν λόγω χρονοδιάγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει χρόνο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να προετοιμαστεί ενόψει του πρώτου ελέγχου. Σε αυτόν θα κριθούν τρία μεγάλα ζητήματα:

1. Το ασφαλιστικό. Είναι ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι», καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα και παράλληλα να το κάνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο ώστε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη η ψήφιση των αλλαγών.

2. Το νέο φορολογικό. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες είναι βέβαιον ότι θα πλήξουν τους φορολογούμενους σε μεγάλο βαθμό. Από τις παρεμβάσεις θα πρέπει να εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ.

3. Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει από τώρα να ψηφίσει η κυβέρνηση, και οι οποίες θα εφαρμοστούν έως και το 2018. Ηδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανεβάσει τον λογαριασμό αυτών των μέτρων ακόμα και στα 6,6 δισ. ευρώ, καθώς «βλέπει» ότι μέτρα που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν εφαρμοστεί, ενώ υπάρχουν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στις συντάξεις που με κάποιον τρόπο θα πρέπει να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργούν. Επίσης να σημειωθεί ότι ούτως ή αλλιώς υπάρχει και η δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα ύψους 0,75% και 0,25% του ΑΕΠ για το 2017 και το 2018, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή