Ορια στις δαπάνες σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Ορια στις δαπάνες σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορια νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θέτει το υπουργείο Υγείας. Με νέα διάταξη για το νοσοκομειακό claw back, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο Υγείας θέτει τα ετήσια όρια φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης τόσο στα φαρμακεία των νοσοκομείων όσο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την επόμενη τριετία, προκειμένου να συνεχίσουν τα δεύτερα να εξυπηρετούν ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη, το όριο δαπανών των δημοσίων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) ορίζεται σε 570.000.000 ευρώ για το 2016, από τα οποία τα 510.000.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα 60 στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Για το 2017, το όριο είναι 550.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 492.000.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα 57.900.000 ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και για το 2018 τα 530.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 474.200.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 55.800.000 στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισμένα όρια επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας αγοράς και καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό που ορίζεται από τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η διάθεση των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούσε, εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και άλλες κρατικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (στρατιωτικά) και στο υπουργείο Παιδείας (πανεπιστημιακά), καθώς και τις ιδιωτικές κλινικές σύμφωνα με τον νόμο. Η παρούσα τροποποίηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία αντιμετώπιση της παροχής φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από δημόσιες φαρμακευτικές δομές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι έως το τέλος του έτους θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τις διαδικασίες υπολογισμού και είσπραξης του claw back.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή