Τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για το 1 δισ.

Τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για το 1 δισ.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το «πράσινο φως» αλλά με αστερίσκους έδωσε το χθεσινό Euroworking Group για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα πρέπει μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρώσει τις τελευταίες εκκρεμότητες, που αφορούν κυρίως τον τομέα της υγείας και των αποκρατικοποιήσεων (με σημαντικότερη τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ). Πάντως, Eυρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν στην «Κ» ότι δεν αναμένεται να υπάρχει εμπλοκή στη διαδικασία.

Εως τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (που αποτελείται από τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης) που θα δώσει το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. Τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά μπορούν να ικανοποιηθούν γρήγορα και χωρίς επιπλοκές, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» και αναφέρει χαρακτηριστικά. «Κανένας δεν θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποια κρίση» προσθέτει και εξηγεί ότι είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να νιώθουν ότι η συμφωνία έχει υλοποιηθεί 100% από την ελληνική πλευρά.

Οσον αφορά «το παράλληλο πρόγραμμα» της ελληνικής κυβέρνησης Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στην «Κ» ότι αυτό στάλθηκε την τελευταία στιγμή στους θεσμούς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μην έχουν τον χρόνο να αξιολογήσουν τις 100 σελίδες του νομοσχεδίου που ήταν στην ελληνική γλώσσα και όχι μεταφρασμένες. Αλλωστε μία από τις βασικές συμφωνίες της Αθήνας με τους θεσμούς είναι ότι οποιοδήποτε νομοθέτημα που θα καταθέτει στη Βουλή και έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, πρέπει πρώτα να παίρνει το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Επανεξέταση

Το συγκεκριμένο «παράλληλο πρόγραμμα», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, είχε πολλές προτάσεις από υπουργεία που δεν ήταν κοστολογημένες και ήταν πολύ ασαφείς για να γίνει κάποια κοστολόγηση από την πλευρά των θεσμών. Το θέμα του «παράλληλου προγράμματος» θα επανεξεταστεί το νέο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή