Φόρος ακινήτων με βάση τις εμπορικές τιμές

Φόρος ακινήτων με βάση τις εμπορικές τιμές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων προανήγγειλε χθες, μία μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει στον αρχικό της σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι εντός του 2016 το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή, κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι στα ακίνητα. Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016 θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και όχι στις αντικειμενικές αξίες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαφρύνει τις μικρές περιουσίες, μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας, με τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου ύψους 50.000 ευρώ.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, που διατάσσει την αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαΐου του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι: «δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο», υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, είτε αυτό αφορά δικαστικές αποφάσεις, είτε υποχρεώσεις που έχουν αναβληθεί. Από τη δήλωση αυτή του υπουργού καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές, η οποία όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης θα γίνει εντός του 2016.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη λειτουργούν οι ειδικές επιτροπές που ασχολούνται με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και μέχρι την επόμενη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς έχουν ληφθεί υπόψη οι αντικειμενικές αξίες της 1ης Ιανουαρίου 2015 και θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά.Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θεωρεί «σημαντική και άριστα τεκμηριωμένη την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την άρνηση του υπουργείου να προβεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών».

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επισημαίνουν ότι ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα παραμείνει το «εξοντωτικό ύψος της βεβαίωσης 3,2 δισ. και είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ». Οσον αφορά με την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή «θα οδηγήσει σε πραγματικό φορολογικό σφαγιασμό των ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν θα μπορούν, ούτε και πρόκειται να πληρώσουν οτιδήποτε, αφού δεν θα έχει πλέον οποιοδήποτε νόημα να συνεχίσουν να πληρώνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή