Διευκρινίσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ζητεί η ΟΚΕ

Διευκρινίσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ζητεί η ΟΚΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσχέδιο νόμου με το οποίο θα αποκαλύπτεται σε έναν βαθμό η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση προτίθεται να καταθέσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Αυτό, άλλωστε, ζητούν από τον υπουργό και τα μέλη της ΟΚΕ, που θεωρούν πως το αρχικό κείμενο που τους παρέδωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προκειμένου να διεξαχθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής διάλογος για το ασφαλιστικό, είναι πολύ συνοπτικό και απαιτούνται επιπλέον διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία. Η ΟΚΕ επισημαίνει αυτό που και σε όλες τις προηγούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις υπογράμμιζε, ότι, δηλαδή, οι προωθούμενες αλλαγές πρέπει να στηρίζονται σε έγκυρες και αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία, ενώ η βιωσιμότητα του συστήματος και η διατήρηση των βασικών συνταγματικών χαρακτηριστικών του δεν πρέπει να συγχέεται με την πίεση για τη βραχυπρόθεσμη επίλυση δημοσιονομικών προβλημάτων.

Επιπλέον, οι εργοδοτικοί φορείς που συμμετέχουν στην ΟΚΕ και κατέγραψαν τις απόψεις τους για τις προτάσεις Κατρούγκαλου, καθώς η ΓΣΕΕ έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή, και η ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχει, απείχε από τη συγκεκριμένη διαδικασία έκφρασης γνώμης, χαρακτηρίζουν τις γενικές αρχές που παρέλαβαν από τον κ. Κατρούγκαλο πολύ συνοπτικές και ζητούν επιπλέον στοιχεία για τον εξορθολογισμό του συστήματος, από τον οποίο θα προκύψει η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ΟΚΕ σημειώνει πως η δέσμευση για αποφυγή νέων «οριζόντιων» μειώσεων σημαίνει στοχευμένες μειώσεις, για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν.

Σχετικά με τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τα μέλη της ΟΚΕ ζητούν διευκρινίσεις για το εάν θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους, θεωρώντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα πολλάκις θιγέντα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, ή μόνον αυτούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.

Επίσης, επισημαίνεται πως για το θέμα της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το ύψος της συμμετοχής του πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης. Παράλληλα, διευκρινίσεις απαιτούνται και αναφορικά με τις προϋποθέσεις απονομής της εθνικής σύνταξης.

Η ΟΚΕ επιφυλάσσεται, επίσης, να δει τις περαιτέρω πληροφορίες τόσο για τον «κανόνα βιωσιμότητας» στην επικουρική ασφάλιση, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όσο και για την «ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων», για το πώς θα καλυφθούν τα κενά από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων σε συγκεκριμένα ταμεία και εάν θα προκύψουν νομικά προβλήματα από την ενιαιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή