Επιφυλακτικό «φλερτ» ξένων επενδυτών με την Αθήνα

Επιφυλακτικό «φλερτ» ξένων επενδυτών με την Αθήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την περαιτέρω εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας αναμένουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια που εμφανίζονται να ξαναβάζουν σταδιακά στο ραντάρ τους την ελληνική αγορά. Παροτρύνσεις προς την κυβέρνηση να κινηθεί στις δύο αυτές κατευθύνσεις υπήρξαν, άλλωστε, άφθονες τις τελευταίες ημέρες από μεγάλους επενδυτές που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα και συμμετείχαν και πάλι στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτά έγιναν ξεκάθαρα στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή χιλιάδων ξένων επενδυτών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Στο ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό κοινό, που εν ολίγοις θα αποφασίσει εάν θα αρχίσουν να ξαναγίνονται επενδύσεις ή όχι στην Ελλάδα και αν η χώρα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές απευθύνθηκε και ο πρωθυπουργός ζητώντας του να εμπιστευθεί τη χώρα και την κυβέρνηση. Ο καιρός θα δείξει αν αυτό θα καταστεί δυνατό. Στο μεσοδιάστημα, όμως, οι επενδυτές που έχουν εμπιστευθεί τα κεφάλαιά τους στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα, παρά τις ζημίες που υπέστησαν φέτος από τις προηγούμενες τοποθετήσεις τους, είχαν πολλές υποδείξεις να κάνουν προς την Αθήνα.

O Τζον Πόλσον, ένας εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στις τράπεζες και στην ελληνική οικονομία εν γένει, που συμμετείχε στο forum της Capital Link, ξεκαθάρισε πως «θα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα σημειώνεται». «Μας ενθαρρύνει η υιοθέτηση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Συνέχεια της σταθερότητας στο πολιτικό μέτωπο θα ενσταλάξει εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη», τόνισε στη Νέα Υόρκη.

Πιο αυστηρός ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και εκ των βασικών μετόχων της Eurobank, Γουίλμπουρ Ρος, ζήτησε γρήγορη νομοθέτηση και εφαρμογή ολόκληρου του μνημονίου, ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών έναντι της κατανάλωσης, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών και του τουρισμού, διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας και ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.

Από την πλευρά του ο Γουίλιαμ Βράτος, Partner και Portfolio Manager της York Capital, η οποία έχει τοποθετηθεί σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πανγαία και αλλού, ανέφερε πως «έχουμε επενδύσει κεφάλαια απευθείας στη χώρα και ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε κάποια άμεσα αποτελέσματα». Συμπλήρωσε όμως πως «παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει μια μεγάλη επένδυση στην αγορά ακινήτων μέσω της Εθνικής Τράπεζας, δεν είδαμε ελκυστικές ευκαιρίες στην ευρύτερη αγορά ακινήτων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι τοποθετήσεις των πολυεθνικών που βρίσκονται στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ronald Kleijwegt, διευθυντής της εφοδιαστικής αλυσίδας της Hewlett-Packard, σημείωσε πως «αν τις προηγούμενες δεκαετίες το παγκόσμιο εμπόριο διεξαγόταν μέσω των λιμανιών της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής, πλέον οι επόμενες δεκαετίες ανήκουν στο εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και σε αυτό το πλαίσιο ο Πειραιάς είναι πρωταγωνιστής».

Στο ίδιο forum παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ειδικότερα, οι Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, Ράσμους Ρέφερ της EKT και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, εμφανίστηκαν θετικοί για τη μέχρι τώρα πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισαν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις. Διαβεβαίωσαν, πάντως, στους συμμετέχοντες στο forum επενδυτές αφενός πως παραμένουν αισιόδοξοι ότι τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν και αφετέρου ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει τη συζήτηση για το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή