«Ακριβά κόστισε η αντιπαράθεση με τους δανειστές»

«Ακριβά κόστισε η αντιπαράθεση με τους δανειστές»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερμανικός Τύπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση Ελλάδας – δανειστών κόστισε πολύ ακριβά. Κατά την ανασκόπηση του 2015 και επιχειρώντας έναν απολογισμό της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Berliner Zeitung σημειώνει «έπειτα από 7 χρόνια κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του 2015, με την υπόσχεση να τερματίσει τη χρόνια πολιτική περικοπών. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους δανειστές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διήρκεσε λίγο και ήταν μάταιη. Η Αθήνα έπρεπε τον Ιούλιο να λυγίσει στις πιέσεις των δανειστών – ειδάλλως θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη», επισημαίνει ο αρθρογράφος και υπογραμμίζει: «Η εξέγερση ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας στοίχισε ακριβά στη χώρα. Η αβεβαιότητα γιγαντώθηκε, οι επενδύσεις κατέρρευσαν, το κεφάλαιο διέφυγε, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο διατηρούνται ακόμη».

Ο αρθρογράφος της Berliner Zeitung παρατηρεί ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές «κόστισε στους Ελληνες πολύ χρόνο και χρήμα» και επιχειρεί μιαν εκτίμηση για τη χρονιά που έρχεται. Οπως επισημαίνει, «είναι ήδη σαφές ότι το 2016 θα είναι ακόμη χειρότερο για τους Ελληνες. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη».

Μία αντίστοιχη ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει στην Ελλάδα επιχειρεί να κάνει σε ανάλυσή του και το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. Στο κείμενο που δημοσιεύει στον ιστότοπό του (n-tv.de) σχολιάζει ότι η ελληνική κρίση «ξεχάστηκε, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί» και εκτιμά ότι «τίποτα δεν έχει γίνει καλύτερο στην Ελλάδα». Αντιθέτως, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «έναν χρόνο μετά την ιστορική κυβερνητική αλλαγή τα πάντα στην Ελλάδα έμειναν ως είχαν: Η ανεργία είναι υψηλή, η οικονομία συρρικνώνεται, λύση δεν διαφαίνεται. Η μοναδική διαφορά είναι ότι αυτό δεν γίνεται πλέον ζήτημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή