Δεύτερη σε πτώση τιμών παγκοσμίως το γ΄ 3μηνο η ελληνική αγορά ακινήτων

Δεύτερη σε πτώση τιμών παγκοσμίως το γ΄ 3μηνο η ελληνική αγορά ακινήτων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη χειρότερη αγορά κατοικίας παγκοσμίως διαθέτει η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση και του τρίτου τριμήνου του 2015. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Global Property Guide, η ετήσια υποχώρηση των τιμών στην ελληνική αγορά κατοικίας διαμορφώθηκε σε 6,03%, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η κάμψη των τιμών διαμορφώθηκε σε 10,4% κατά το ίδιο διάστημα.

Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά ήταν της τάξεως του 2%. Μετά την Ελλάδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν η Ουκρανία, όπου οι τιμές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,41%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, η Αίγυπτος (-4,42%), η Σιγκαπούρη (-4,25%), η Κύπρος (-2,2%) και η Ισπανία (-0,45%).

Οπως προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι σαφές ότι συνεχίζονται, έστω και με μικρότερη ένταση, οι πιέσεις στις εμπορικές αξίες των κατοικιών. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανάλυση των στοιχείων από την Alpha Bank, προκύπτει ότι ύστερα από επτά διαδοχικά τρίμηνα επιβράδυνσης του ετήσιου ρυθμού μείωσης των τιμών των διαμερισμάτων, η τάση αυτή αντιστράφηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2015. Κατά το εν λόγω διάστημα, παρατηρήθηκε εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των τιμών των κατοικιών, καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 5% και 6,1% αντίστοιχα, έναντι μείωσης κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2015. Πάντως, σε επίπεδο εννεαμήνου 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 5,0% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 8,1% που κατέγραψαν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 και μείωσης κατά 7,5% συνολικά το 2014.

Επισημαίνεται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν σωρευτικά μειωθεί κατά 40,9% από το 2008 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και της ΤτΕ, η πορεία μείωσης των τιμών των κατοικιών δεν πρόκειται να ανακοπεί ούτε τα επόμενα τρίμηνα, καθώς διατηρούνται οι παράγοντες που λειτουργούν ενάντια σε μια πιθανή ανάκαμψη, όπως η υψηλή ανεργία, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η υψηλή φορολόγηση και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται σε θετικό πρόσημο, όσον αφορά την πορεία της αγοράς κατοικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Property Guide, από τις 10 χώρες με την ταχύτερη αύξηση των τιμών, οι τέσσερις βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ συνολικά από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, οι 15 καταγράφουν αύξηση των τιμών. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η σουηδική αγορά κατοικίας, καθώς οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 11,15% το φετινό τρίτο τρίμηνο, τοποθετώντας τη σκανδιναβική χώρα στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολούθησε η αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης από την κρίση των τελευταίων ετών. Οι τιμές εκεί ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό που προσέγγισε το 9% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών σημείωσε η αγορά του Κατάρ με 18,2%, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν η Νέα Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ αντίστοιχα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 15,4% και 14,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή