Θετικές προοπτικές για τον τουρισμό βλέπει η Alpha Bank

Θετικές προοπτικές για τον τουρισμό βλέπει η Alpha Bank

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές του τουρισμού για το 2016 εκτιμώνται ως θετικές, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται η ζήτηση των τουριστικών υπηρεσιών να υποστεί πίεση εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση.

Αυτό εκτιμά στο εβδομαδιαίο δελτίο της για τις οικονομικές εξελίξεις η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, με την επισήμανση ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με τα βασικά νομίσματα αναμένεται να αποτελέσει κύριο προσδιοριστικό παράγοντα της ζήτησης, καθιστώντας όπως και το 2015 τη χώρα μας έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο της Alpha Bank, μετά τα επεισόδια στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, εκφράζεται συχνά ανησυχία για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συστήνεται επαγρύπνηση στους πολίτες σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μεταφοράς. Εντούτοις, η επίδραση του παράγοντα αυτού επί της ταξιδιωτικής κίνησης στην Ευρώπη δεν είναι δυνατόν σήμερα να εκτιμηθεί με ασφάλεια. Η Ελλάδα γενικά θεωρείται ασφαλής τουριστικός προορισμός. Με βάση το «Τhe Travel and Τοurism Competitivenses Report» του World Εconomic Forum και συγκεκριμένα τον Δείκτη Ασφαλείας και Προστασίας, η Ελλάδα κατατάχθηκε το 2015 στην 57η θέση ανάμεσα σε 141 τουριστικούς προορισμούς, επίπεδο κατά πολύ καλύτερο από άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Επιπλέον, το 2015 η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξη παγκοσμίως κατά 12 θέσεις σε σχέση με το 2013. Σύμφωνα με το Δελτίο, η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, η οποία είναι μία εκ των ανταγωνιστριών χωρών της Ελλάδας στον κλάδο ενδέχεται να ευνοήσει τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, 3,5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το δεκάμηνο του 2015 και κατέχουν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των ξένων επισκεπτών στη χώρα μετά τους Γερμανούς.

H Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank επισημαίνει ότι ο ελληνικός τουρισμός στήριξε την εθνική οικονομία στην περίοδο της κρίσης. Το 2015 αυξήθηκαν για τρίτο συνεχές έτος οι τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις, επιδεικνύοντας ισχυρές αντιστάσεις στην αβεβαιότητα ενός περιβάλλοντος που προσδιορίσθηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την κλιμακούμενη προσφυγική κρίση με τη διέλευση ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων μέσω των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Το 2015 οι αφίξεις ξένων επισκεπτών (εξαιρουμένων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας) προβλέπεται να ανέλθουν σε 23,8 εκατ. αυξημένες κατά 8,2% σε σύγκριση με το 2014. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό ρυθμό αύξησης των αφίξεων, ο οποίος προβλέπεται περί το 3% έως 4% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή