ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νεφελούδης: Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε έναν χρόνο δεν θα καταβάλλουμε συντάξεις

nefeloydis-an-den-lysoyme-to-asfalistiko-simera-se-enan-chrono-den-tha-katavalloyme-syntaxeis-2116821

«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε ένα χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις, σε λίγο χρόνο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελουδης.

Μιλώντας στο Μega είπε μεταξύ άλλων ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς υπάρχει ταυτόχρονα 25% ανεργία και 15% τουλάχιστον ανασφάλιστη εργασία. Όπως είπε υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με το ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.

Ξεκαθαρισε ότι δεν συζητείται πλέον η ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο ξεχωριστά για τις κύριες και για τις επικουρικές. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπουν οι κύριες συντάξεις.

Προσδιόρισε ως βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού συστήματος την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, η οποία όπως είπε συνδέεται με τη ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αργότερα στην αύξησή της.

Σε ότι αφορά το τμήμα της αναπλήρωσης είπε ότι έχει και αναδιανεμητικό ρόλο σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης, και για το οποίο θα γίνεται διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή.