Προβληματισμός για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Προβληματισμός για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος είναι ο προβληματισμός που έχει προκύψει στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων κατοικιών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης του Ν.4342/2015, βάσει της οποίας καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε όλες τις περιπτώσεις ακινήτων που εκμισθώνονται, ώστε να συμπεριληφθούν στη σχετική υποχρέωση και ακίνητα που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν, κυρίως κατοικίες επιφάνειας μικρότερης των 50 τ.μ. Το πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στην ίδια την ουσία της διάταξης, αλλά κυρίως στην εφαρμογή της, καθώς, όπως καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η έκδοση ΠΕΑ ζητείται όχι μόνο στις νέες μισθώσεις, αλλά και στις τροποποιήσεις/ανανεώσεις/επεκτάσεις των υφιστάμενων μισθωτηρίων συμβολαίων. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, «ερμηνεύοντας διασταλτικά πρόσφατη διάταξη του Ν.4342/2015, που αναφέρεται στην καταχώριση των στοιχείων των μισθωτικών συμβάσεων στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της, αξιώνει δήλωση στοιχείων ΠΕΑ και στις τροποποιητικές συμβάσεις υφιστάμενων μισθώσεων, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία». Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, ο νόμος 4122/2013 (άρθρο 12), με τον οποίο καθορίστηκαν τα ΠΕΑ, προβλέπει ρητά ότι η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών είναι υποχρεωτική μόνον «κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να μη χρειάζεται δήλωση στοιχείων ΠΕΑ στις περιπτώσεις καταχώρισης τροποποιήσεων υφιστάμενων μισθώσεων, ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότερες τροποποιητικές συμβάσεις έχουν ως αντικείμενό τους την οικειοθελή μείωση του καταβαλλομένου μισθώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT