ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς απώλειες έκλεισε το παλαιό ΕΣΠΑ – Εισροή 1 δισ. από το νέο

choris-apoleies-ekleise-to-palaio-espa-eisroi-1-dis-apo-to-neo-2116968

Την επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, εξέλιξη που σηματοδοτεί το κλείσιμο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου χωρίς την απώλεια κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, τους τρεις τελευταίους μήνες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015) διοχετεύθηκαν στην οικονομία πόροι ύψους 5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 4,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, ενώ συνολικά το 2015 διατέθηκαν 6,4 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 100%. Εντός του 2015 εισέρευσαν στη χώρα 2,3 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013, δηλαδή 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2015. Στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων συνέβαλε η εξυγίανση του προγράμματος, που σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ήταν επιβαρυμένο κατά 6 δισ. ευρώ με την πρακτική της υπερδέσμευσης πόρων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης, το υπουργείο Οικονομίας μετέφερε στο νέο ΕΣΠΑ έργα που ήταν συμβατά με τους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου, ενώ έβγαλε εκτός έργα που δεν συνοδεύονταν με συμβατικές υποχρεώσεις ή είχαν μικρή οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα. Τα έργα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του εγχώριου και ευρωπαϊκού δανεισμού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος, μεταξύ των 28 της Ε.Ε., που ενεργοποίησε τα προγράμματα της νέας περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατέθεσε ήδη αιτήματα πληρωμής για τη νέα προγραμματική περίοδο. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, οι πόροι που έχουν εισρεύσει από το νέο ΕΣΠΑ φθάνουν το 1 δισ. ευρώ και η χώρα μας καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό εισροής πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, που προσεγγίζει το 5% στο σύνολο των 20,6 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Σημαντική συμβολή στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων είχε η επιτυχής διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που οδήγησε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο από το Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στο 100% για την περίοδο 2007-2013 και για τον διπλασιασμό της προκαταβολής για την περίοδο 2014-2020. Ο διπλασιασμός της κοινοτικής προκαταβολής από το νέο πρόγραμμα συνέβαλε στην ομαλή εκκίνηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και οδήγησε με τη σειρά του και στην επίτευξη του στόχου για διοχέτευση στην οικονομία 5 δισ. ευρώ σε τρεις μόλις μήνες.

Η ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο της κοινοτικής συνδρομής του προηγούμενου ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την αυξημένη προκαταβολή που δόθηκε στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, κατέστη δυνατή μετά και την έγκαιρη ενεργοποίηση των απαραίτητων διοικητικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έγινε, στις αρχές του περασμένου μήνα, η πρώτη χώρα της Ε.Ε. με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-20. Διαθέτοντας αυτό το εργαλείο μπόρεσε να υποβάλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται πρώτη σε ποσοστό απορρόφησης πόρων και στη νέα περίοδο, έχοντας ήδη λάβει πάνω από 1 δισ. ευρώ.