Προσδοκίες για έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Προσδοκίες για έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πνοή δίνει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η συμφωνία για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Η ελληνική πλευρά (ΕΤΕ, ΤΑΙΠΕΔ), παρά τις δυσμενείς συνθήκες, κατάφερε να περάσει τη νέα συμφωνία με το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέσα στους επόμενους μήνες. Οι Αραβες και Τούρκοι επενδυτές, παρά τη γενικότερη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, αλλά και την πτώση των αξιών στην ελληνική αγορά, παρέμειναν στην αρχική δεσμευτική προσφορά που υπέβαλαν στο τέλος του 2013, δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας.

Παράγοντες της αγοράς πιστώνουν τη συμφωνία αυτή στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανέλαβε ο ίδιος να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι, αν η 12η Ιανουαρίου 2016 βγάλει κι ένα καλό τίμημα για τον ΟΛΠ, τότε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα «απογειωθεί». Ηδη έχουν διασφαλιστεί έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ, αν διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό τίμημα (π.χ. 300 έως 400 εκατ. ευρώ) για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του λιμένα Πειραιά, τότε τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα ανέλθουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σε αυτά συνυπολογίζονται και τα έσοδα από τις αξιοποιήσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης (100 εκατ. ευρώ) και του ΔΕΣΦΑ (187 εκατ. ευρώ). Οι δύο αυτές τελευταίες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2016, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και η ολοκλήρωση της σύμβασης πώλησης του 51% (συν 16%) του ΟΛΠ. Αν δεν υπάρξει εμπλοκή με το τίμημα, η πώληση του 51% εταιρείας στην Cosco θεωρείται σίγουρη, αν και το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει να κρατά ακόμη κλειστά χαρτιά για τον αριθμό των προσφορών που έχει λάβει για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ένα ικανοποιητικό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), την πώληση του 100% της ΕΕΣΣΤΥ και τέλος από την πώληση του 51% (συν 16%) του ΟΛΘ. Αντίθετα, θεωρείται απίθανό να αφήσει έσοδα φέτος η αξιοποίηση του Ελληνικού. Οι αξιοποιήσεις, ωστόσο, των ΔΑΑ και ΕΕΣΣΤΥ μπορούν να ανεβάσουν τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στα 2,5 δισ. ευρώ, ή και περισσότερο.

Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα είναι πιο εύκολη από εκείνη που επιχειρήθηκε το 2011. Πρώτον, επειδή ο αντισυμβαλλόμενος δεν θα είναι η Hochtief, που εκείνη περίοδο αποεπένδυε από τα αεροδρόμια, αλλά η PSP, που χαρακτηρίζει την επένδυσή της στον ΔΑΑ μία από τις πιο επιτυχημένες. Επιπλέον, το 2011 η κίνηση στον ΔΑΑ ακολουθούσε πτωτικούς ρυθμούς, ενώ σήμερα ακολουθεί έντονα αυξητικούς. Σαν συνέπεια, το επιδιωκόμενο τίμημα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες αξίες θεωρείται εύλογο για την επέκταση της σύμβασης κατά 20 χρόνια. Τα έσοδα από τον ΔΑΑ μπορεί να είναι πολύ περισσότερα αν το ΤΑΙΠΕΔ επιλέξει την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει στον Αερολιμένα Αθηνών. Επίσης σημαντικά έσοδα αναμένεται να αφήσει η ΕΕΣΣΤΥ, με βάση το πρόγραμμα συντηρήσεων που θα αναλάβει σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ και ΤΡΑΜ.

Και η νέα συμφωνία για τον Αστέρα στο ΣτΕ

Υπό την αίρεση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται εκ νέου η νέα συμφωνία αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Τη νέα συμφωνία υπέγραψαν στις 31/12/2015 οι ιδιοκτήτες του ακινήτου ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ με τον προτιμώμενο επενδυτή Jermyn Street Real Estate Fund IV LP. Ο τελευταίος συνιστά επενδυτικό κεφάλαιο ελεγχόμενο από αραβικά και τουρκικά κεφάλαια, και η σχετική συμφωνία αναμένεται να σφραγιστεί μετά την έγκριση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, που θα επέλθει έπειτα από περίπου 1 έως 3 μήνες. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η ανακοινωθείσα συμφωνία θα περάσει από το ΣτΕ, καθώς έχει προσαρμοστεί στη γνωμοδότηση που εξέδωσε το δικαστήριο τον περασμένο Μάρτιο και η οποία ακύρωνε το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου. Ολα δείχνουν ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι και αφού ολοκληρωθεί η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω αύξησης του μ.κ. στην εταιρεία, υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεισφέρει σε είδος (εκτάσεις στη σχετική περιοχή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή