Βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια»

Βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των διατάξεων του σχεδίου νόμου, που οδηγούν σε υπέρογκες αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους, αφήνει πλέον το υπουργείο Εργασίας μετά τις έντονες αντιδράσεις κυρίως των εμποροβιοτεχνών που θορύβησαν το Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη, η πρώτη αλλαγή αφορά τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», καθώς με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεσμεύθηκε να μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις.

Να σημειωθεί ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων χαμένων του ασφαλιστικού, καθώς εκτός από μειώσεις συντάξεων θα οδηγηθούν και σε σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Για τους αγρότες, η αύξηση από το τρέχον κιόλας έτος είναι της τάξης του 42%, καθώς από 7%, οι εισφορές τους αυξάνονται στο 10%, με στόχο να αγγίξουν το 20% έως το τέλος του 2018. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι αλλαγές επέρχονται από το 2017, όταν οι εισφορές για κύρια ασφάλιση της τάξης του 20% θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν εισφορές 6,95%, επίσης επί του φορολογητέου εισοδήματος για τον κλάδο υγείας και 7,5% για την επικούρηση (θα πέσει ξανά στο 6% μετά το τέλος της 3ετούς αύξησης).

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών καθορίζεται στα 5.860 ευρώ.

Ειδικά για τους αγρότες, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ) που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα, από το 2018 και μετά. Για όλους, το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι τα 5.860 ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, όπως επισημάνθηκε και κατά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι αυξήσεις που θα υποστούν ελεύθεροι επαγγελματίες για εισοδήματα άνω των 20.000 και έως 70.000 ευρώ είναι υπέρογκες. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα αξιοποιεί τη δυνατότητα να πληρώνει εισφορές για 3 κατηγορίες χαμηλότερα, με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ, πληρώνει ετησίως 3.960 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα πληρώσει 14.066 ευρώ, ήτοι αύξηση 355%. Ακόμη κι αν δεν έχει πέσει ασφαλιστικές κατηγορίες, πληρώνει  μαζί με τις εισφορές υγείας  8.508 ευρώ. Με το νέο σύστημα πάει σε 14.066 ευρώ συν 4.888 εισφορές υγείας. Αύξηση 123% που ανεβαίνει σε 223% μαζί με τις εισφορές υγείας.

Εκτιμάται πως περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με εισόδημα μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ τον χρόνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση εισφορών.

Στον αντίποδα, όσοι δηλώνουν μέσο μηνιαίο εισόδημα πέριξ των 800 ευρώ αναμένεται να οδηγηθούν σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με δεδομένο μάλιστα ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών προσεγγίζει τα 7.500 ευρώ, το πρόβλημα ενδέχεται να μεταφερθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς θα μειωθούν τα έσοδά του, ακόμη κι αν σπεύσουν να ασφαλιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες που μέχρι σήμερα, λόγω των υψηλών ασφαλιστικών κατηγοριών αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται και από την αλλαγή του ασφαλίστρου για τον κλάδο υγείας από 90 ευρώ τον μήνα στο 6,95% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης δικηγόροι  και συμβολαιογράφοι θα κληθούν, επίσης, να πληρώσουν εισφορές στο 34,45% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Λύση φαίνεται, πάντως, πως προωθείται στο θέμα όσων αμείβονται με «μπλοκάκι». Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, στόχος της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι η η εφαρμογή όμοιων κανόνων για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών. Ισονομία όμως δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ειδικά όμως για τα «μπλοκάκια», σύμφωνα με τον υπουργό θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή