ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαραθώνιος επαφών Τσακαλώτου με Eυρωπαίους ομολόγους του

marathonios-epafon-tsakalotoy-me-eyropaioys-omologoys-toy-2117313

Εναν μαραθώνιο σε ρυθμούς σπριντ θα επιδιώξει να κάνει το οικονομικό επιτελείο στο προσεχές διάστημα, χωρίς ωστόσο να είναι καθόλου βέβαιο ότι ο συνδυασμός είναι εφικτός. Χθες, στο Euroworking Group (EWG) συζητήθηκαν τα διαδικαστικά θέματα του επερχόμενου ελέγχου των δανειστών επί του νέου προγράμματος, ενώ από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει σειρά κατ’ ιδίαν επαφών με ομολόγους του.

Τα ραντεβού αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ελληνα υπουργού να ενημερώσει τους υπουργούς της Ευρωζώνης για το τι έχει γίνει έως τώρα, καθώς και για τους σχεδιασμούς της Αθήνας, αλλά και για να εισπράξει ο ίδιος το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τη θέση που προτίθεται να κρατήσει η κάθε μία ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων. Χθες, στο EWG έγινε μία πρώτη συζήτηση επί της διαδικασίας της νέας αξιολόγησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα φθάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται μετά τις 18 Ιανουαρίου, πιθανότατα γύρω στις 20 με 25 του μήνα.

Την ίδια ώρα, όμως, η Αθήνα θέλει να «τρέξει» τις διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να καταθέσει το ασφαλιστικό στη Βουλή έως τις 22 Ιανουαρίου ή το αργότερο έως τις 29 Ιανουαρίου, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 5 ή 12 Φεβρουαρίου, αντιστοίχως. Κάτι τέτοιο, πάντως, κρίνεται πολύ δύσκολο, ειδικά από τη στιγμή που οι επικεφαλής των θεσμών δεν θα έρθουν στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις πριν από τις 20 ή και τις 25 του μήνα. Επίσης, το πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να ενημερωθεί για τις θέσεις των δανειστών επί των προτάσεών της για το ασφαλιστικό κατά τη διάρκεια της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Οπότε οι όποιες διαπραγματεύσεις είναι σαφές ότι θα καθυστερήσουν.

Εκτός από το ασφαλιστικό, στον επερχόμενο έλεγχο υπάρχουν κι άλλα δύσκολα μέτωπα. Πρόκειται για την ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων (μόνο για φέτος η τρόικα τα υπολογίζει σε 900 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση το αμφισβητεί), το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2017-2018 ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, τα θέματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και τη σύσταση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει να μάθει τη στάση που θα τηρήσουν οι ομόλογοί του. Το πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού περιλαμβάνει ραντεβού με:

• Τον Ιταλό υπουργό Π. Κ. Παντοάν, σήμερα στη Ρώμη.
• Τον Πορτογάλο ομόλογό του Μ. Σεντένο, το Σάββατο.
• Τον Μ. Σαπέν (Γάλλος υπουργός) την Κυριακή.
• Τον Φινλανδό ομόλογό του Αλ. Στουμπ τη Δευτέρα.
• Τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γ. Ντάισελμπλουμ, την Τρίτη.
• Τον Β. Σόιμπλε (Γερμανός υπουργός) την Τετάρτη, στο Βερολίνο.

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις αυτού του είδους οι συναντήσεις να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα στο πλαίσιο μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας.