Εκτοξεύθηκαν οι κατασχέσεις για οφειλές στο ΙΚΑ

Εκτοξεύθηκαν οι κατασχέσεις για οφειλές στο ΙΚΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 2.905 εκτινάχθηκαν τα εντάλματα για κατασχέσεις που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ, τον Νοέμβριο του 2015, μήνα κατά τον οποίο υπήρξε επανεκκίνηση της διαδικασίας λόγω ολοκλήρωσης της «περιόδου χάριτος» που ίσχυε από τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας της επιβολής των capital controls. Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον ίδιο μήνα δείχνουν παράλληλα ότι σχεδόν ένας στους τρεις οφειλέτες του Ιδρύματος βγήκε εκτός ρύθμισης, με αποτέλεσμα το Ταμείο να καταγράψει απώλειες 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, τον περασμένο Νοέμβριο κινήθηκαν διαδικασίες για 2.566 περιπτώσεις κατάσχεσης κινητής περιουσίας σε επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, προωθήθηκαν 2 διαδικασίες πλειστηριασμών και 14 περιπτώσεις πτωχεύσεων. Το συνολικό ποσό οφειλής που αντιστοιχεί στα παραπάνω εισπρακτικά μέτρα ανήλθε στα 113.267.095 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 είχαν εκδοθεί 3.301 εντάλματα για κατασχέσεις και μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε. Ειδικά για κατασχέσεις κινητής περιουσίας, την παραπάνω περίοδο είχαν προωθηθεί συνολικά 2.500 περιπτώσεις, ενώ μόνο τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 2.566, δηλαδή περισσότερες. Στο σκέλος των οφειλετών που έχουν απολέσει ρύθμιση, κατά τον μήνα Νοέμβριο το ΙΚΑ πραγματοποίησε 525 εντάλματα κατάσχεσης. Προωθήθηκαν άλλες 462 περιπτώσεις κατασχέσεων κινητής περιουσίας, έξι περιπτώσεις κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας και μία διαδικασία πτώχευσης.

Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο οι οφειλέτες του ΙΚΑ που βρίσκονταν ακόμη εντός ρύθμισης έφτασαν τις 79.096, όταν ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, ανέρχονταν σε 84.662. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον μέγιστο αριθμό των 113.932 ενεργών οφειλετών, που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Ιούλιο, βγήκαν εκτός ρύθμισης 33.599 οφειλέτες, μέσα σε ένα τετράμηνο, που αντιστοιχεί στο 29,4% του συνόλου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΚΑ, οι απώλειες του Νοεμβρίου αποτιμώνται σε 186.094.033 ευρώ. Ομως, συνολικά στο τελευταίο τετράμηνο, οι 33.599 οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση, στερούν από το Ιδρυμα κεφάλαια που εφόσον καταβάλλονταν θα έφθαναν το 1,2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή