Αφορολόγητο για ιδιοκτήτες ακινήτων ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Αφορολόγητο για ιδιοκτήτες ακινήτων ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση στο ζήτημα της φορολογίας των εσόδων από ενοίκια έλαβε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), τονίζοντας ότι, εφόσον καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, τότε θα πρέπει να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, έκπτωση για τις δαπάνες επισκευής και ασφάλισης των ακινήτων. Ωστόσο, στον πυρήνα της άποψης της ΠΟΜΙΔΑ βρίσκεται, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς «είναι γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων ήταν να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητά του».

Σε αντίθετη περίπτωση, και συγκεκριμένα εφόσον θεσπιστεί ενιαία κλίμακα με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμα και το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις και με τον ΕΝΦΙΑ να παραμένει, είναι δεδομένο ότι θα ενθαρρυνθεί η φοροδιαφυγή ή η εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διέξοδοι, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ. Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ στηλιτεύει ως άδικη και απαράδεκτη την πρόταση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για περικοπή των συντάξεων για όσους έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η σχεδιαζόμενη εθνική σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να αντιστοιχεί στις εισφορές που καθένας έχει καταβάλει. Συνεπώς, κάθε περικοπή της για έναν τέτοιο λόγο είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη».

Για τη φορολογία κεφαλαίου η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η πρόθεση του υπουργείου να επαναφέρει τον ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) θα επιρρίψει τα βάρη σε εκείνους που ήδη έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα και οι οποίοι τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερες φορολογικές υποχρεώσεις από αυτές που ήδη έχουν, προς όφελος εκείνων που ουσιαστικά απαλλάσσονται με τρόπο κοινωνικά άδικο. Ως εκ τούτου, η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ανέφικτη την επίτευξη του στόχου εσόδων, προτείνοντας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να πληρώνουν και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή