Πληρωμή φόρων με πιστωτικές κάρτες απευθείας μέσω Τaxis

Πληρωμή φόρων με πιστωτικές κάρτες απευθείας μέσω Τaxis

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθείας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis θα μπορούν να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται λάθη στις πληρωμές, τα οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία ξεπερνούν τις 289.000. Την ηλεκτρονική εφαρμογή απευθείας πληρωμών φόρων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Κεγκέρογλου.

Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των υπερεισπράξεων των φορολογουμένων εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί επιλέγουν λανθασμένες ταυτότητες οφειλής για την πληρωμή φόρων μέσω τραπεζών.

Πάντως, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε αυτόματους συμψηφισμούς για φορολογούμενους που πλήρωσαν με λανθασμένη ταυτότητα οφειλής ή έβαλαν μεγαλύτερο ποσό από ό,τι χρωστούσαν. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συμψήφισε εκκρεμή ποσά οφειλετών που είχαν προκύψει από διπλές πληρωμές, πληρωμές με λανθασμένες ταυτότητες οφειλών, πληρωμές με ταυτότητες οφειλών οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν σε οφειλόμενο φόρο και ποσά που ξεπερνούσαν το ανοικτό υπόλοιπο που εμφανιζόταν στην προσωποποιημένη πληροφόρησή τους, με χρέη που αφορούσαν μία και μοναδική οφειλή τους (π.χ. ΕΝΦΙΑ).

Συνολικά συμψηφίστηκαν 268.980 υπερεισπράξεις που αφορούν 210.297 ΑΦΜ και συμψηφιζόμενο ποσό 10.368.757 ευρώ. Μάλιστα, τα ποσά αυτά εκκρεμούσαν στις εφορίες από το 2012. Πρόκειται για την πρώτη μαζική διενέργεια συμψηφισμού με ανοικτές αρρύθμιστες οφειλές που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις ΔΟΥ.

Σε άλλη απάντηση που έδωσε ο κ. Αλεξιάδης προκύπτει ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο αλλαγής στα ακατάσχετα όρια για μισθούς και συντάξεις καθώς και το ακατάσχετο όριο για τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι για μισθούς και συντάξεις ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από 1.500 ευρώ και άνω το 100%. Επίσης, ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν τραπεζικό λογαριασμό εφόσον τον έχει δηλώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet ο φορολογούμενος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή