Ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια οι οδικές αφίξεις τουριστών το εννεάμηνο του 2015

Ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια οι οδικές αφίξεις τουριστών το εννεάμηνο του 2015

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός τουρισμός για να πετύχει το 2015 νέο ρεκόρ αφίξεων, περίπου 26 εκατ. ξένων επισκεπτών, στηρίχθηκε κυρίως στις παραδοσιακές του αγορές.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8,6%, ξεπερνώντας τα 20,6 εκατ., έναντι περίπου 19 εκατ. την ίδια περίοδο του 2014. Το υψηλότερο ποσοστό αύξησης, κατά 13,9%, παρουσίασαν οι οδικές αφίξεις, οι οποίες για το εννεάμηνο ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι οδικές αφίξεις πλέον καταλαμβάνουν ποσοστό 34% επί του συνόλου των αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, η αύξηση των οδικών αφίξεων καθιστά αναγκαία τη βελτίωση της εικόνας, την ενίσχυση του προσωπικού και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους μεθοριακούς μας σταθμούς. Επιπλέον, επιβάλλει την προβολή των προορισμών που προσφέρονται ως τόπος διακοπών για τουρίστες γειτονικών χωρών οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα οδικώς. Οι αεροπορικές αφίξεις για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,7%, ξεπερνώντας τα 13 εκατ. Οι αφίξεις με αεροπλάνο καλύπτουν το 63,4% επί του συνόλου των αφίξεων των ξένων τουριστών στη χώρα. Το αεροδρόμιο των Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (16,1%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (10,8%) και της Ρόδου (8,2%).

Οι δύο κυρίαρχες –τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων για τη χώρα μας– αγορές, η γερμανική και η βρετανική, κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Οι αφίξεις από τη Γερμανία για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 17,8% φθάνοντας σε 2,39 εκατ. και οι αφίξεις από τη Βρετανία κατά 17,5% ξεπερνώντας τα 2,1 εκατ. Επίσης, σημαντική αύξηση κατά 26,1% παρουσίασαν οι αφίξεις από την Ιταλία, υπερβαίνοντας το 1,2 εκατ. Ρεκόρ όλων των εποχών φαίνεται ότι επετεύχθη σε σχέση με τις αφίξεις των Αμερικάνων τουριστών, οι οποίες, με ρυθμό αύξησης 35,3% για το εννεάμηνο, έφθασαν σε 658.592.

Θετικά εξελίχθηκαν οι αφίξεις και από τις περισσότερες γειτονικές αγορές μας. Ομως, παρά τον όγκο των αφίξεων, το σύνολο των εσόδων από τις εν λόγω αγορές είναι περιορισμένο, είτε γιατί καταγράφεται χαμηλή ανά τουρίστα κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη είτε γιατί πραγματοποιείται μικρός αριθμός διανυκτερεύσεων ή ακόμη και αυθημερόν ταξιδιών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις από τα Σκόπια εμφανίζονται ότι έφθασαν σε 2,7 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,1%, και από τη Βουλγαρία σε 1,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 56,8%.

Εξαιρετικά εξελίχθηκαν οι αφίξεις και από τις αναδυόμενες αγορές της Τουρκίας και της Πολωνίας, με αυξήσεις της τάξης του 27,1% (696.234) και του 16,5% (919.908) αντίστοιχα.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αφίξεις από τις πολλά υποσχόμενες αγορές της Βραζιλίας και της Κίνας, με αυξήσεις της τάξης του 32% (56.132) και του 5,2% (39.137) αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, αρνητική ήταν η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία. Για το εννεάμηνο οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών μειώθηκαν κατά 62,1% φθάνοντας σε 441.350.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή