Ζητούν καλύτερη προσφορά για τον ΟΛΠ

Ζητούν καλύτερη προσφορά για τον ΟΛΠ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, βελτιωτική προσφορά ζήτησε από την Cosco το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για το 67% της ΟΛΠ Α.Ε. Απέναντί τους ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, και οι σύμβουλοί του στην ιδιωτικοποίηση, η Morgan Stanley και η Πειραιώς, έχουν το «νούμερο 3» της Cosco, την Chief Financial Officer της Cosco Group –και κομισάριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας–, Sun Yueying και τον σύμβουλό της, τη γαλλική επενδυτική τράπεζα Lazard, η οποία βρίσκεται εδώ για να «κλείσει» το θέμα. Οι δύο πλευρές έχουν δυνατότητα να επιτύχουν μια συμφωνία, αλλά όχι σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά στα οποία έχει ήδη διαμορφωθεί η προσφορά της Cosco.

Περιθώρια σύγκλισης

Η έκβαση αυτής της προσπάθειας θα κρίνει όχι μόνο τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αλλά και το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα, όπως και τις διμερείς σχέσεις της χώρας με την Κίνα. Τα περιθώρια σύγκλισης των δύο πλευρών είναι υπαρκτά, αλλά περιορισμένα.

Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αργά το απόγευμα της Τρίτης από τη μοναδική υποψήφια Cosco υποβολή βελτιωμένης προσφοράς που, όπως ανακοίνωσε, θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν έδωσε όμως ούτε συγκεκριμένη ημερομηνία ούτε ένδειξη για το ύψος της αρχικής προσφοράς ούτε αποκάλυψε το ύψος των εκτιμήσεων των δύο ανεξάρτητων αποτιμητών, την κοινοπραξία της Kantor με την Deloitte και την American Appraisal Hellas.

Η διοίκηση του Ταμείου, απουσία άλλου υποψηφίου, χρησιμοποιεί προδήλως τις αποτιμήσεις των δύο εκτιμητών ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Cosco. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν τις αποκάλυψε ούτε στον κινεζικό όμιλο, όπως πληροφορείται η «Κ». Ομως η συγκεκριμένη τακτική δείχνει να ερεθίζει την ήδη νευρική κινεζική αντιπροσωπεία, που διαχειρίζεται την υπόθεση, αλλά και το Πεκίνο, το οποίο –σημειώνεται– περιμένει άνω των δύο ετών για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαγωνιστική διαδικασίας.

Σύμφωνα με κύκλους της Cosco, η εταιρεία είναι διατεθειμένη να βελτιώσει την προσφορά της, κάτι το οποίο άλλωστε ανέμενε να της ζητηθεί. Ομως δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, αφού εκτιμά πως η αξία της εισηγμένης βρίσκεται ήδη σημαντικά κάτω από την προσφορά που έχει ήδη καταθέσει. Θυμίζει δε πως έχει δεσμευτεί επίσης για επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ πέραν αυτής των 230 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη υλοποιεί στο δυτικό τμήμα του λιμανιού και όσων έχει κάνει την προηγούμενη εξαετία και οι οποίες υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Οπως επίσης θυμίζει και ότι το ετήσιο αντάλλαγμα της παραχώρησης έχει αυξηθεί, από 2% σε 3,5%, η παραλιακή ζώνη της Δραπετσώνας έχει εξαιρεθεί και η ευρύτερη οικονομική συγκυρία διεθνώς και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα δεν συνάδει με την ανάληψη ιδιαίτερα αυξημένου ρίσκου. «Είμαστε διατεθειμένοι να επιτύχουμε συμφωνία σε κάπως υψηλότερα επίπεδα όχι όμως και να πετάξουμε λεφτά», εξηγεί στην «Κ» πηγή της Cosco με άριστη γνώση των επιχειρησιακών και επενδυτικών της σχεδίων. Να σημειωθεί πως πολλοί είναι εκείνοι στις διεθνείς αγορές που εκτιμούν πως η εν λόγω αποκρατικοποίηση έχει την ιδιαιτερότητα ο υποψήφιος επενδυτής να καλείται να πληρώσει για την υπεραξία και τις προοπτικές που ο ίδιος δημιούργησε.

Στόχος εσόδων

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει δικαιολογημένα σαφώς υψηλότερο τίμημα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ποιότητα του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, συγκριτικά με άλλα assets, όσο και τους στόχους εσόδων που καλείται να πιάσει αλλά και την έντονα πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης του θέματος. Γνωρίζει όμως και τη διάσταση που έχει η συγκεκριμένη συναλλαγή για το μέλλον των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με το Πεκίνο και για την προοπτική ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή