Διχασμένοι οι εργοδοτικοί φορείς για την αύξηση των εισφορών

Διχασμένοι οι εργοδοτικοί φορείς για την αύξηση των εισφορών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μασάζ των επιχειρήσεων-μελών τους ξεκίνησαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων που συμμετείχαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στην επίμαχη σύσκεψη για το ασφαλιστικό. Η καταρχήν συμφωνία στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έως 1% συνεχίζει να πυροδοτεί την αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, γεγονός που οδήγησε τους προέδρους του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ να αποστείλουν επιστολές στα μέλη τους ζητώντας τους αμφότεροι «να δούνε το δάσος και όχι το δέντρο». Χθες, εξάλλου, αν και σε ηπιότερους τόνους σε σύγκριση με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κ. Μίχαλο, στους αντιδρώντες στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προστέθηκαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). «Βρισκόμαστε, παράλληλα, στην παραμονή της πρώτης και ιδιαίτερα κρίσιμης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί τον κορμό του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν όχι μόνο την εκταμίευση της δόσης, αλλά, κυρίως, τη δέσμευση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Συνεπώς, το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αφορά τη σταθερή και αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στην Ευρώπη», τονίζει σε επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο πρόεδρός του Θεόδωρος Φέσσας. Και προσθέτει με νόημα, αιτιολογώντας τη σύμφωνη γνώμη του στην αύξηση των εισφορών: «Στο πλαίσιο αυτό, με αίσθημα ευθύνης και με το βλέμμα στο δάσος και όχι στο δέντρο, δεν αρνηθήκαμε την πρόταση για μια προσωρινή και μικρή αύξηση του μη μισθολογικού κόστους για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Δεν οριστικοποιήθηκε κάποιος συγκεκριμένος συντελεστής αύξησης, αλλά αυτός θα κυμανθεί από 0,5% έως 1% για τις εργοδοτικές εισφορές. Το πνεύμα έμπρακτης συναίνεσης και ευθύνης που δείξαμε συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως π.χ. η δέσμευση μιας στενής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών για φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις». Και καταλήγει, απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις του επιχειρηματικού κόσμου: «Θεωρούμε ότι δεν είναι ώρες για μάχες εντυπώσεων και σκιαμαχίες. Οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ορθοποδήσει η χώρα το συντομότερο δυνατόν».

Σε παραπληροφόρηση αποδίδει τις αντιδράσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανοικτή επιστολή του προς τις ομοσπονδίες και εμπορικούς συλλόγους-μέλη της οργάνωσης. Ο κ. Βασίλης Κορκίδης δίνει αναλυτικές εξηγήσεις και δηλώνει ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει, αλλά εμμένει στη στάση και στις αποφάσεις του. «Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι μια περιορισμένη σε χρόνο και ποσοστό επιβάρυνση συνολικά 230-250 εκατ. ευρώ που αφορά το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα για να κλείσει η τρύπα των 550 εκατ. ευρώ από το προαπαιτούμενο των 1,8 δισ. του ασφαλιστικού, ώστε να περάσει η χώρα την πρώτη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5 δισ. του Ιανουαρίου το συντομότερο, προς αποφυγή του οριστικού game over για την οικονομία του τόπου», υποστηρίζει στην επιστολή του.

Επιστολή που, όμως, απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας απέστειλε χθες και ο ΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι συμφωνεί μεν με τις διαδικασίες ενοποίησης Ταμείων, που θα επιφέρουν μείωση της γραφειοκρατίας και οικονομίες κλίμακας, διαφωνεί δε με την προωθούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι θα έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, θα είναι αναποτελεσματική και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η αύξηση είναι πολύ μεγάλη.

Ο ΣΕΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα φυγής επιχειρήσεων από την Ελλάδα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα φτάσουμε να μιλάμε πλέον για εξαγωγή επιχειρήσεων και μετεγκατάστασή τους σε γειτονικές κυρίως χώρες και όχι για εξαγωγή προϊόντων ή και υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Για «λουκέτα» προειδοποιεί το ΕΕΘ, καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπούν την εργοδοσία να διαβουλεύονται με τα μέλη τους πριν απαντήσουν σε προτάσεις που επηρεάζουν καθοριστικά την επιχειρηματικότητα και την αγορά.

Αύριο το απόγευμα, πάντως, η ΚΕΕΕ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ), και η Ενωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ) συνδιοργανώνουν ανοικτή συζήτηση για το ασφαλιστικό, με ομιλητές τον Ευ. Βενιζέλο, τον Γ. Βρούτση, τον Π. Τσακλόγλου, την Α. Δεδούλη και τον Ξ. Κοντιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή