Αιχμές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παρεμβάσεις

Αιχμές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παρεμβάσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεβασμό της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε και των λοιπών ανεξάρτητων αρχών, ζήτησε χθες ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Κυριτσάκης. Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Ε.Α. για τα έτη 2013 και 2014 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Κυριτσάκης ζήτησε καταρχάς τη συμβολή των βουλευτών και εν γένει των πολιτικών κομμάτων στη διαμόρφωση κουλτούρας ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για την πρόσληψη ή τη μετάταξη 12 επιπλέον ειδικών επιστημόνων.

Οι αναφορές αυτές του κ. Κυριτσάκη κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν, καθώς ουκ ολίγες φορές η Ε.Α. έχει κατηγορηθεί ως η μόνη υπεύθυνη για τη μη αποτελεσματική καταπολέμηση της ακρίβειας, για καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων και πρόσφατα και για αύξηση των δαπανών της. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από τότε που η Ε.Α. δέχθηκε επίθεση από κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την επίμαχη διάταξη για την αύξηση της φορολόγησης των μικρών ζυθοποιείων.

«Παρά τις πολλές παραβάσεις που έχουμε διαπιστώσει, πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν ανέπτυξε, όσο θα έπρεπε τουλάχιστον, κουλτούρα ανταγωνισμού, καθώς καθυστέρησε να ακολουθήσει τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τις προσάρμοζε με ελλειμματικό και επιφυλακτικό τρόπο. Καρτέλ και καταχρήσεις δεσποζουσών θέσεων υπάρχουν σε όλες τις οικονομίες. Δεν είμαστε η εξαίρεση του κανόνα. Οπου τις βρίσκουμε, και πιστέψτε με δεν είναι λίγες αυτές που βρίσκουμε, επιβάλλουμε υψηλές κυρώσεις οι οποίες εισπράττονται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου» υποστήριξε ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Είμαστε η χώρα που έχει εκδώσει τις περισσότερες αποφάσεις που αφορούν πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο και σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει ορισμένους, ευτυχώς λίγους, που κατηγορούν την Επιτροπή ότι δήθεν ασχολείται μόνο με τις ελληνικές επιχειρήσεις». Σημειώνεται ότι τα έτη 2013 και 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 60 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των τιμών επισήμανε: «Το θέμα των τιμών είναι κρίσιμο για τους καταναλωτές, αλλά δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Δεν είναι δυνατόν διαρκώς να μας ασκείται κριτική για το θέμα των τιμών, οι οποίες εμμέσως μόνο μπορούν να επηρεαστούν και προς αυτήν την κατεύθυνση οι παρεμβάσεις μας δεν υστερούν».

Το επόμενο διάστημα η Ε.Α. θα εστιάσει στους τομείς των δημοσίων διαγωνισμών, των τροφίμων, των καυσίμων, των μεταφορών και γενικά των κλάδων και τομέων που συνδέονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις, σήμερα ενώπιον της Ε.Α. βρίσκονται λιγότερες από 200, εκ των οποίων υψηλής προτεραιότητας μπορούν να θεωρηθούν λιγότερες από 50.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή