Βελτίωση οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στα τέλη του 2015

Βελτίωση οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στα τέλη του 2015

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο αισιόδοξα για την πορεία της οικονομίας εμφανίζονταν τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, εκτιμώντας ότι η πορεία της οικονομίας, των επιχειρήσεών τους, αλλά και της απασχόλησης θα είναι πιο θετική. Την ίδια ώρα, στη συντριπτική τους πλειονότητα –εννέα στους δέκα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό– εκτιμούν ότι η πώληση των «κόκκινων» δανείων θα έχει θετικές επιπτώσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο θα εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και θα αυξήσουν τις χορηγήσεις τους προς τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης οικονομικούς κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το τέταρτο τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στις 120 μονάδες από τις 112 το γ΄ τρίμηνο του 2015. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16/12/2015-31/12/2015 σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών.

Αύξηση κατέγραψαν και οι επιμέρους δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες έναντι 104 το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλιστα το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 82% έναντι 90% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά σημείωσε μικρή άνοδο στις 157 μονάδες έναντι 155 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη το επόμενο έτος σημείωσε οριακή άνοδο σε 23%.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε αύξηση, ύστερα από τρία τρίμηνα πτωτικής πορείας, και διαμορφώθηκε στις 119 μονάδες έναντι 106 το προηγούμενο τρίμηνο. Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης, στις 142 μονάδες έναντι 139 το προηγούμενο τρίμηνο.

Η πτωτική πορεία του δείκτη τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών ανακόπηκε και διαμορφώθηκε σε 103 μονάδες έναντι 84 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν αυξήθηκε σε 40% το τέταρτο τρίμηνο του 2015 έναντι 28% το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε αύξηση στις 97 μονάδες έναντι 83 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 97 μονάδες έναντι 91 το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε νέα άνοδο και διαμορφώθηκε στις 127 μονάδες έναντι 122 το προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή