Νέα εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Νέα εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σύννεφα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ΔΕΣΦΑ-Socar φέρνει ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά και χαμηλών τιμών στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ΤΑΙΠΕΔ και Socar συμφώνησαν να παρατείνουν για ένα εξάμηνο τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) που υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2013 και έληγε στις 21 Δεκεμβρίου 2015.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές του 17% που θα πρέπει να παραχωρήσει η Socar, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» ολοκλήρωσης της συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συζητήσεις διεξάγονται με την ιταλική Snam και την κοινοπραξία της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas.

Προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι συμφωνίες μεταξύ Socar και Ευρωπαίων επενδυτών είναι ο καθορισμός των νέων τιμολογίων χρήσης του συστήματος φυσικού αερίου. Η σχετική διαδικασία καθυστερεί γιατί τα στοιχεία κοστολογίου που έχει καταθέσει ο ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ οδηγούν σε αυξήσεις της τάξης του 40% στα τέλη δικτύου, κάτι που δεν επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αύξηση αυτή προκύπτει από τον κανονισμό τιμολόγησης που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, βασική παράμετρος του οποίου είναι η ζήτηση του φυσικού αερίου, η οποία υποχώρησε σημαντικά την τελευταία τριετία. Η Socar έχει συναρτήσει την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ με απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 11%, την οποία δεν μπορεί να εγγυηθεί ο ΔΕΣΦΑ χωρίς αύξηση των τελών. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης θα κληθεί να πάρει αποφάσεις, αφού χωρίς προσδιορισμό των τιμολογίων δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αζέρων και Ευρωπαίων επενδυτών για το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλουν προκειμένου να εξαγοράσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ.

Αρνητικά, πάντως, επηρεάζει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 50% τους τελευταίους 18 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Socar έκλεισε τη συμφωνία για εξαγορά του ΔΕΣΦΑ με τιμές φυσικού αερίου στα 400 δολάρια το μεγαμπιτιγιού όταν σήμερα κυμαίνονται κάτω από τα 200 δολάρια το μεγαμπιτιγιού. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Socar, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή