Πετρελαιοβιομηχανίες στα όρια της κατάρρευσης

Πετρελαιοβιομηχανίες στα όρια της κατάρρευσης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστική πτώση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 χρόνων περίπου στα 31 δολάρια το βαρέλι προκαλεί σοβαρή αναταραχή σε όλο τον κλάδο. Το φάσμα των διαδοχικών πτωχεύσεων πλανάται πλέον πάνω από τις πετρελαϊκές εταιρείες όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών, ενώ ήδη χθες ο κολοσσός της ΒΡ ανακοίνωσε νέο κύμα 4.000 απολύσεων. Βασικοί παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της υποχώρησης των τιμών είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η ανατίμηση του δολαρίου και το γεγονός ότι οι όμιλοι παραγωγής πετρελαίου, από το Τέξας μέχρι το Ριάντ, δεν θα παύσουν να αντλούν πετρέλαιο, ανεξαρτήτως του κορεσμού, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Wolfe Research, έως και το ένα τρίτο των αμερικανικών πετρελαϊκών κινδυνεύει με πτώχευση και αναδιοργάνωση έως τα μέσα του 2017. Η επιβίωσή τους συναρτάται άμεσα με μία μελλοντική άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα 50 δολάρια το βαρέλι τουλάχιστον, όπως εκτιμούν αναλυτές. Διαρκούσης της τρέχουσας πτώσης του πετρελαίου, περισσότερες από 30 μικρές εταιρείες με οφειλές άνω των 13 δισ. δολαρίων έχουν ήδη ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών τους. Από το 1970 και μετά υπήρξαν πέντε πετρελαϊκές κρίσεις, και η τωρινή είναι μεγαλύτερης διάρκειας και βάθους από τις προηγούμενες.

Oι βορειοαμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ζημίες σχεδόν 2 δισ. δολαρίων σε εβδομαδιαία βάση με τις σημερινές τιμές, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων AlixPartners. Επιπλέον, εκτιμάται πως φέτος θα περικόψουν στο μισό τους προϋπολογισμούς τους συγκριτικά με τους αντίστοιχους του 2014, και αυτή η μείωση είναι χειρότερη από τις αντίστοιχες στα εξίσου δύσκολα για τον κλάδο χρόνια της δεκαετίας του 1980. Πέραν τούτου, η βρετανική BP, αντιδρώντας στη δραστική πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού», θα μειώσει κατά 4.000 το προσωπικό της διεθνώς στις δραστηριότητες ανίχνευσης και παραγωγής. Ο δε βραζιλιάνικος κρατικός κολοσσός της Petrobras μειώνει 25% το επενδυτικό του πρόγραμμα, στα 98,4 δισ. δολάρια, την πενταετία από το 2015 έως το 2019 έναντι του αρχικού σχεδίου για 130,3 δισ. δολάρια.

Οσοι όμιλοι στις ΗΠΑ έχουν εκτεθεί σε υπέρογκο δανεισμό, ώστε να συμμετάσχουν στην έκρηξη των δραστηριοτήτων άντλησης πετρελαίου της χώρας, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν την παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν έσοδα για να πληρώνουν τόκους. Αυτό θα επιδεινώσει την υπερπροσφορά πετρελαίου. Οσοι έχουν καλύτερους ισολογισμούς, έχουν κλείσει τις συμφωνίες τους στα 50 δολάρια το βαρέλι και έχουν ασφαλιστεί έναντι χαμηλότερων τιμών θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο, αναφέρει η WSJ. Οι εταιρείες οι οποίες θα αυτοπαγιδευθούν, λόγω χαμηλής τιμής και συνεχιζόμενης παραγωγής, θα αναγκαστούν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων. Εν κατακλείδι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι μη εισηγμένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων, περιμένουν να «καταβροχθίσουν» τέτοια περιουσιακά στοιχεία προ ή μετά μιας πτώχευσης. Ωστόσο, δεν προβλέπονται συγχωνεύσεις ή εξαγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή