Το ασφαλιστικό επαναφέρει το… waiver

Το ασφαλιστικό επαναφέρει το… waiver

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για την επαναφορά του waiver εξετάζει η ΕΚΤ, αμέσως μόλις ψηφιστεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού θα αποτελέσει μια ισχυρότατη ένδειξη για τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιτρέποντας στο ευρωσύστημα να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του αποκαλούμενου waiver. Δηλαδή, της εξαίρεσης με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ως εγγυήσεις ομολόγα κρατών-μελών για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, αρκεί να βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ε.Ε.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η επαναφορά του waiver θα έχει τεράστια ψυχολογική επίδραση καθώς θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή της χώρας, και του τραπεζικού συστήματος, σε κατάσταση κανονικότητας.

Οικονομικά, η άμεση επίδραση θα είναι περιορισμένη, καθώς πλέον η ΕΚΤ δεν δέχεται τίτλους του πυλώνα ΙΙΙ από καμία χώρα της Ευρωζώνης, και τα ομόλογα του Δημοσίου που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους (και τα οποία θα γίνονται και πάλι δεκτά για τη χορήγηση ρευστότητας) είναι σχετικά μικρής αξίας. Ετσι ένα μικρό μέρος της ρευστότητας, που αντιστοιχεί στα ομόλογα αυτά, θα επιστρέψει από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (το ELA) στην κανονική ρευστότητα της ΕΚΤ. Αυτό θα οδηγήσει στη βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών καθώς το ELA παρέχεται με επιτόκια 1,55% ενώ η βασική χρηματοδότηση βαρύνεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Επιπλέον, η επαναφορά του waiver και η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, χθες, σε επιστολή του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με την οποία απαντά σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου, τονίζεται ότι η επαναφορά του waiver και η ομαλή εξέλιξη των αξιολογήσεων του προγράμματος αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επομένως για τη δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομίας», τονίζει ο κ. Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι έθεσε τρία κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν. Το πρώτο από τα κριτήρια αυτά είναι η καταλληλότητα των εν λόγω τίτλων ως εξασφαλίσεων για τις πιστοδοτικές πράξεις του ευρωσυστήματος. Καθότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου δεν πληροί προς το παρόν αυτό το κριτήριο, θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Δεύτερον, για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος.

Τρίτον, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή