Πόρους 600 εκατ. έχασε ο κλάδος των ΤΠΕ από το ΕΣΠΑ

Πόρους 600 εκατ. έχασε ο κλάδος των ΤΠΕ από το ΕΣΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Α λα… ελληνικά», για άλλη μία φορά, έκλεισε το τομεακό πρόγραμμα του περασμένου ΕΣΠΑ με αντικείμενο τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πρόκειται για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης (Ε.Π. Ψ.Σ.), για το οποίο, παρά τα προχθεσινά επινίκια της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος σχετικά με την πορεία της απορρόφησης των πόρων, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στη σχεδόν 8ετή διάρκεια απώλεσε πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των εκχωρήσεων του ΠΕΠ, έκλεισε πριν από λίγες ημέρες στα 920 εκατ. ευρώ, από 1,57 εκατ. ευρώ που είχε σχεδιαστεί αρχικά. Οι δύο αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού που έλαβαν χώρα από το 2012 και μετά, στέρησαν περί τα 450 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να γίνονται «μπετόν και άσφαλτος». Αν στο παραπάνω ποσό συμπεριληφθεί και η αφαίρεση της ελληνικής συμμετοχής στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, τότε οι συνολικές απώλειες του προγράμματος ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ακόμη όμως και μετά τη διαρκή μείωση του προϋπολογισμού, η απορρόφηση έγινε γι’ άλλη μία φορά με την… ψυχή στο στόμα. Οπως δείχνουν τα στοιχεία δαπανών του προγράμματος, πάνω από το 50% της δαπάνης συντελέστηκε μέσα στο 2015 και από αυτό περίπου το 50%, δηλαδή το 1/4 του συνόλου των εκταμιεύσεων, συντελέστηκε τους τελευταίους δύο μήνες του περασμένου έτους. Για την αγορά ΤΠΕ, οι απώλειες που καταγράφηκαν στο Ε.Π. Ψ.Σ. δεν είναι οι μόνες. Η συγκεκριμένη αγορά στερήθηκε στη διάρκεια της περασμένης προγραμματικής περιόδου επιπλέον πόρους 250 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Ε.Π. Δ.Μ.). Το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί το 2007 στα 440 εκατ. ευρώ στο τέλος έκλεισε στα 200 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό μέρος των πόρων οδηγήθηκε σε επιδοτήσεις βρεφονηπιακών σταθμών.

Συνολικά, ο κλάδος των ΤΠΕ έχασε πόρους περίπου 900 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, μέσα σε ένα σύνολο προϋπολογισμένων δράσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. Δικαιολογημένα επομένως στη νέα περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει, δεν περιλαμβάνεται τομεακό πρόγραμμα για τις ΤΠΕ, ενώ ο προϋπολογισμός των δράσεων που έχουν προβλεφθεί δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή