ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν τα σχέδια για τον αγωγό TAP στην Ελλάδα

egkrithikan-ta-schedia-gia-ton-agogo-tap-stin-ellada-2118089

Σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί από τις εξελίξεις στην επένδυση της Eldorado στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες την έγκριση των αποφάσεων για τη διαδρομή του αγωγού TAP. Οι αποφάσεις καθυστερούσαν για πολλούς μήνες, λόγω των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών, και είναι απαραίτητες για να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Σκουρλέτης, εγκρίθηκαν τα σχέδια για την εγκατάσταση και διαδρομή του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) σε 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τα σχέδια αποτελούν μέρος της Πράξης Εγκατάστασης του αγωγού, η οποία και χορηγείται μέσω αυτής της διαδικασίας στην εταιρεία Τrans Adriatic Pipeline AG. Οι αποφάσεις πρόκειται να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύουν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας.

Οι αποφάσεις αφορούν στην εγκατάσταση και διαδρομή του TAP στις περιφερειακές ενότητες Εβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστορίας, Κοζάνης, Φλώρινας. Η χορήγηση της Πράξης Εγκατάστασης αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο παγκοσμίως. Η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Η τόνωση της απασχόλησης, με εκτιμήσεις για άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, που θα προσεγγίσουν τις 10.000, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα αλλά και στην παροχή υλικών κατασκευής είναι ένα μέρος αυτών.

Η εξυπηρέτηση του στόχου για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όπως και των ενεργειακών διαδρομών, είναι ένα ακόμη σημαντικό όφελος προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας σε ολόκληρη την Ε.Ε. και την Ελλάδα, αναφέρει το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του.