Διασύνδεση φόρων – εισφορών και πλαφόν στην επιβάρυνση

Διασύνδεση φόρων – εισφορών και πλαφόν στην επιβάρυνση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή ανώτατου πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους εξετάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, με στόχο κυρίως την προστασία των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα έως και 40.000 ευρώ, παράλληλα με την αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τη λύση της διασύνδεσης φόρων-εισφορών και την ενιαία αντιμετώπιση της επιβάρυνσης φαίνεται πως προκρίνει η κυβέρνηση μετά την έντονη αντίδραση μεγάλων επαγγελματικών ομάδων που διαμαρτύρονται, καθώς υποστηρίζουν ότι με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές που στην πράξη τους οδηγούν είτε εκτός επαγγέλματος είτε εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μοντέλο που επεξεργάζονται τα δύο υπουργεία σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, προβλέπει «κόφτη» στο άθροισμα ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, ώστε για παράδειγμα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 55% του φορολογητέου εισοδήματος. Για ποσά άνω των 30.000 ενδέχεται να τεθεί πλαφόν 60%. Για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, άνω των 70.000 ευρώ, ήδη το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας προβλέπει ανώτατη μηνιαία εισφορά της τάξης των 1.117 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ήδη εξετάζεται να τεθεί κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία στα 93 ευρώ, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες πιθανότατα για 3 χρόνια. Να σημειωθεί ότι βάσει της αρχικής πρότασης, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η κατώτερη εισφορά ορίζεται στα 117 ευρώ.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων και αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικής επιτροπής που θα πρέπει να καταλήξει σε προτάσεις, εντός της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, προβλέπεται αντίστοιχη συνάντηση στελεχών των κοινωνικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ) και εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να βρεθούν τρόποι στήριξης των νέων επιστημόνων το πρώτο χρονικό διάστημα έναρξης της δραστηριότητάς τους αλλά και ελάφρυνσης των βαρών και προστασίας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Ο υπουργός επανέλαβε ότι με δεδομένο πως το νέο σύστημα προβλέπει ενιαίους κανόνες για όλους τους Ελληνες, θα επιδιωχθεί η αθροιστική επιβάρυνση ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη μεν, με το εισόδημα, αλλά να μην καταλήγει δημευτική.

Αντιδράσεις

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και κοινή πορεία των επιστημονικών οργανώσεων και ελευθέρων επαγγελματιών προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, με τους εκπροσώπους τους να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργου Στασινού, ότι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε μάλιστα και παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% της φορολογίας εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς! Δηλαδή, ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη… Αλλά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος, υποστήριξε ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα και οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε υπαλληλοποίηση ή σε μετανάστευση και τους στερεί τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών και άλλων υποχρεώσεών τους. Και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή