ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζήτημα εθνικής ευθύνης η προσέλκυση επενδύσεων υποστηρίζει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

skou

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με αφορμή την προχθεσινή απόφαση της εταιρίας Eldorado Gold για διακοπή της λειτουργίας των Μεταλλείων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αντίκτυπο και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει μία τέτοια απόφαση στην προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να ανακάμψει.

Η πολιτική ηγεσία αλλά και όλη η πολιτειακή ηγεσία θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις ειδικά τώρα κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που τελεί η χώρα μας. Οποιεσδήποτε άλλες θεωρίες ή σχέδια για βελτίωση των οικονομικών, και ανάπτυξη της απασχόλησης με δημόσιες ως επί το πλείστον επενδύσεις αποτελούν ουτοπίες.

Μέσα στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα οι χώρες όλες ανταγωνίζονται για την προσέλκυση σημαντικών άμεσων επενδύσεων. Οι χώρες εκείνες που καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που διακρίνεται για την ευνομία του, την ευελιξία του και τις σταθερές αρχές του από την μία και για τα ανταποδοτικά, μέσα στα σωστά πλαίσια, οφέλη από την άλλη, είναι αυτές που προσελκύουν τους καλύτερους και πιο σταθερούς σε βάθος χρόνου επενδυτές. Αν κοιτάξει κανείς τους πίνακες με τις χώρες, τα επενδυτικά τους μοντέλα και τις αντίστοιχες επενδύσεις που έχουν γίνει σε αυτές, εύκολα θα αναγνωρίσει τι επιτέλους χρειάζεται να γίνει στην χώρα μας για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό και δίκαιο επενδυτικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης οι οποίες όμως απαιτούν διορατικότητα, ανοικτές αντιλήψεις αποφασιστικότητα και κυρίως αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτέλειας. Είναι κρίμα να χάνονται θέσεις εργασίας, να φορολογούνται περισσότερο οι πολίτες, να μεταναστεύουν οι νέοι και νέες μας την στιγμή που τα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι σημαντικά και με κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε όλες τις παραπάνω δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι πλέον ζήτημα εθνικής ευθύνης και αφορά όλους μας η προσέλκυση και προστασία των επενδύσεων στην χώρα μας μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της ευθύνης.