Δεν βγαίνει ο «λογαριασμός» από την αύξηση των εισφορών

Δεν βγαίνει ο «λογαριασμός» από την αύξηση των εισφορών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στον ισχυρότατο κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του και, κατά συνέπεια, να εκτροχιαστούν οι στόχοι για επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ εντός του 2016 και σωρευτικά από το 2015 έως το 2019, 1,9% του ΑΕΠ, βρίσκονται οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών, με αφορμή την επιβολή ενιαίων εισφορών 20% για κύρια ασφάλιση σε όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους, μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ο κύριος εμπνευστής της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του χθες από το Παρίσι παραδέχθηκε ότι «με τη μεταρρύθμιση ελαφρύνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές της μεγάλης πλειονότητάς τους, αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα, και θα πρέπει τον αντίστοιχο αριθμό εισφορών να τον εισπράξουμε από αυτούς που έχουν μέσα και ανώτερα».

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων κάνουν λόγο για καταστροφική αύξηση των εισφορών, που θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους σε μαζική έξοδο από την ασφάλιση ή ακόμη και από τη χώρα. Ηδη έχει αποφασιστεί η σύσταση επιτροπής για να βρεθεί η χρυσή τομή εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ο χρόνος πιέζει, καθώς έρχονται στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου των δανειστών, και αναμένεται από την Τρίτη να ξεκινήσουν οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις. Κατά συνέπεια, οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να κοστολογηθούν, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία του νέου ασφαλιστικού, τουλάχιστον στον τομέα των εσόδων. Και αυτό γιατί ήδη οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι εάν ισχύουν τα όσα δημόσια υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκλος, ήτοι ότι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, σχεδόν 8 στους 10, δηλώνουν εισόδημα έως 7.500 ευρώ και, αντίστοιχα, το δηλωθέν εισόδημα του 80% των δικηγόρων δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στα κρατικά ταμεία, καθώς ακόμη κι αν πληρώνουν όλοι τις εισφορές τους, τα έσοδα του υπερταμείου θα είναι μειωμένα σε σχέση με σήμερα που πληρώνουν σχεδόν οι μισοί. Να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως παραμένουν ενεργοί ασφαλισμένοι περίπου οι μισοί από τους αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Στους αγρότες, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς το 62% των οφειλετών, ήτοι 171.613 άτομα, οφείλουν έως 2.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό των οφειλών τους αντιστοιχεί στο 27,8% των συνολικών χρεών που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέρχονται σε 427,636 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, υποστήριξε ότι μόνο 4.500 αγρότες θα έχουν ασφαλιστική επιβάρυνση άνω του 13% από τις νέες εισφορές, ενώ 1.100.000 αγρότες είναι αυτοί που θα καταβάλουν εισφορές σε μία χαμηλή κλίμακα. Μάλιστα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως το εργόσημο θα εκπίπτει από τα έσοδα των αγροτών. Συγκεκριμένα δήλωσε πως το εργόσημο θα απαλλάσσεται κατά το μέρος της καταβολής του, με κατάσταση που θα στέλνει ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για τις δαπάνες που κατέβαλε ο αγρότης στο εργόσημο, κάτι που θα σημαίνει και μείωση των εμφανιζόμενων εσόδων του. Τον κίνδυνο κατάρρευσης των εσόδων αναδεικνύουν, μέσω των κινητοποιήσεών τους, και οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, από διαφορετική όμως σκοπιά. Υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το φορολογηθέν εισόδημα θα οδηγήσει σε υπέρογκη αύξηση των εισφορών, που για κάποιες ομάδες μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων μπορεί και να αγγίζει το 350%.

Η χρυσή τομή, όπως αποκάλυψε η «Κ», θα αναζητηθεί στην επιβολή ενιαίου πλαφόν στην ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το εγχείρημα της κυβέρνησης θα περάσει μέσα από τον στόχο για ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από την 1/1/2017, ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει και ο υπολογισμός της παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή