«Παγωμένες» οι τουριστικές κρατήσεις για το 2016

«Παγωμένες» οι τουριστικές κρατήσεις για το 2016

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης καταγράφουν μέχρι στιγμής οι κρατήσεις από τις ξένες αγορές για την προσεχή τουριστική σεζόν στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη.

Η Ισπανία φαίνεται ότι αποκομίζει στην παρούσα φάση τα περισσότερα κέρδη μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών της Μεσογείου για την επικείμενη σεζόν, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης στις κρατήσεις. Αντίθετα, οι κρατήσεις στην Τουρκία παρουσιάζουν πτώση, περίπου 20%, λόγω της ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει για τον προορισμό οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί ότι η εξέλιξη του τουρισμού μας φέτος θα κριθεί, κυρίως, από το αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας που θα εκπέμψει η χώρα.

Εξάλλου, ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε, χθες, τα τελικά στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το 2015. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που βίωσε η Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά επηρέασαν και τον τουρισμό, «ψαλιδίζοντας» τα υψηλά κέρδη που είχαν καταγραφεί στις αρχές του 2015. Αναλυτικά, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,7% φθάνοντας τα 15,5 εκατ. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στην καλή πορεία του τουρισμού στην Αθήνα. Για το σύνολο του έτους οι αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αυξήθηκαν κατά 22,6% σε σχέση με το 2014 φθάνοντας τα 4,1 εκατ. Οι αφίξεις στην περιφέρεια, χωρίς να υπολογιστούν τα μεγέθη της Αθήνας, αυξήθηκαν μόλις κατά 0,7% ή κατά περίπου 77.000. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το έτος για τις αεροπορικές αφίξεις στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, σε ποσοστό 2% και 0,8%, αντίστοιχα.

Επίσης, μειωμένες σε ποσοστό 12,3% ήταν οι αφίξεις στην Πελοπόννησο. Οι προορισμοί που ξεχώρισαν πέρυσι, όπως και το 2014, στην περιφέρεια ήταν η Σαντορίνη και η Μύκονος με αύξηση των αεροπορικών αφίξεων σε ποσοστό 17,8% και 11,6%. Ο τελευταίος μήνας του 2015 έκλεισε με αύξηση των αφίξεων κατά 9,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014, η οποία οφείλεται, επίσης, στα θετικά αποτελέσματα της Αθήνας.

Στο μεταξύ, συνάντηση είχε, χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Γιαννέλη με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη των νησιών και την ενίσχυση της κρουαζιέρας.

Ο κ. Γιαννέλης ενημέρωσε την κ. Κουντουρά για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής. Για την κρουαζιέρα συζητήθηκαν, ιδιαίτερα, οι δυνατότητες ανάπτυξής της στη Λέσβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή