Ο πρόεδρος και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Ο πρόεδρος και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Επειτα από πολύμηνο αγώνα, ετοιμάζεται την Τετάρτη να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΛΠ, την πρώτη που ολοκληρώνεται επί ΣΥΡΙΖΑ. Ομως την ίδια στιγμή που καλείται να υπηρετήσει συγκεκριμένους μνημειακούς στόχους, τους οποίους ωστόσο έχει αποφορτίσει σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, εγκαλείται από συντρόφους του στην κυβέρνηση πως εμφανίζεται «βασιλικότερος του βασιλέως».

Είναι όμως έτσι; Και τι έχει να επιδείξει ο Στέργιος Πιτσιόρλας δύο μήνες πριν κλείσει έναν δύσκολο χρόνο στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Ταμείου, στην οποία κάθισαν πριν από αυτόν άλλοι τέσσερις σε τέσσερα χρόνια; Η αγορά τού αναγνωρίζει ευρέως πως έχει καταφέρει να «αποϊδεολογικοποιήσει» κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις, χάρη στην πολιτική του πείρα, αλλά και στο ότι κράτησε στο τραπέζι επενδυτές που βρίσκονταν με το ένα πόδι εκτός. Και όλα αυτά έχοντας διατηρήσει την ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό (του οποίου επιλογή υπήρξε, άλλωστε) παρά την περί του αντιθέτου φιλολογία.

«Το πήρε πάνω του»

Μερικά αξιολογικά δεδομένα επίσης δεν μπορούν να του αμφισβητηθούν: ο Αστέριος (Στέργιος) Πιτσιόρλας είναι ο πρώτος μέχρι τώρα πρόεδρος του Ταμείου που «πήρε το πρόγραμμα πάνω του». Οι παροικούντες την επιχειρηματική και τραπεζική Ιερουσαλήμ, ένθεν και ένθεν των ελληνικών συνόρων, διατείνονται πως είναι οι δικές του κινήσεις που κράτησαν τους Γερμανούς της Fraport στο project με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, παρά την αποδέσμευσή τους από την παρέλευση της ημερομηνίας που ίσχυε η εγγυητική τους επιστολή. Τα βέλη υπουργών για την εν λόγω ιδιωτικοποίηση περίσσεψαν, όμως το Μαξίμου είχε ήδη πάρει θέση, διά στόματος πρωθυπουργού, πως πρόκειται για ένα ικανοποιητικό τίμημα.

Στον ΟΔΙΕ ο Πιτσιόρλας κατάφερε να απεμπλέξει και να προχωρήσει το project, δίνοντας λύση σε πολλά προβλήματα, ενώ στον Αστέρα πιστώνεται τη διατήρηση της επικοινωνίας με τους επενδυτές. Κράτησε το τίμημα αμετάβλητο και, εφόσον το νέο σχέδιο ανάπτυξης και η περιβαλλοντική μελέτη περάσουν από το ΣτΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα ξεκλειδώσει μία ακόμα επένδυση που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει.

Τα ίδια, λίγο ώς πολύ, ισχύουν και για τον ΔΕΣΦΑ.

Η ιδιαίτερη περίπτωση

Ωστόσο, η πιο ιδιαίτερη από όλες τις περιπτώσεις δείχνει να είναι αυτή του Ελληνικού και της συμφωνίας που επέτυχε με τους όμορους της έκτασης δήμους. Ανοιξε τη συζήτηση και επέτυχε την αποφόρτιση του θέματος, όχι χωρίς παραχωρήσεις. Ο,τι έγινε και στον Πειραιά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Συγκεκριμένα, στους δήμους που συνορεύουν με το λιμάνι του Πειραιά εκχώρησε το αυξημένο ετήσιο τίμημα της τάξης του 3,5% επί του κύκλου εργασιών του που θα αποδίδει ο ΟΛΠ και το οποίο (2% μέχρι σήμερα) εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών. Πολλές περισσότερες είναι οι επαφές με αυτοδιοικητικούς παράγοντες ανά την ελληνική επικράτεια. Με αυτό το μοντέλο έχει προχωρήσει «αναίμακτα» την αξιοποίηση δεκάδων μικρότερων ακινήτων που ερήμωναν, από τα οποία έχει ήδη εισπράξει και θα εισπράξει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Πάνω από όλα, όμως, πολλοί δυσκολεύονται ακόμα να πιστέψουν πώς επέτυχε το ΤΑΙΠΕΔ να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ κυβέρνησης και του σχήματος επενδυτών που υπό τη Lamda Development έχουν αναδειχθεί προτιμητέοι επενδυτές γα το Ελληνικό και να τους κρατήσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Πιτσιόρλας έχει εργαστεί για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικότερα ως πρόεδρος εταιρειών με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και ως επικεφαλής ομίλων με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Δεν ήταν, λοιπόν, για αυτόν γραμμένοι σε «ξένη γλώσσα» οι φάκελοι που βρήκε στο γραφείο του στην οδό Κολοκοτρώνη την άνοιξη του 2015, οπότε και ανέλαβε. Ούτε όμως οι πρόσφατες πολιτικές δηλώσεις του κατά του κρατισμού είναι ξένες για όσους τον ξέρουν. Και αυτό αντικειμενικά ήταν πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα για αρκετούς από αυτούς που πέρασαν από τη συγκεκριμένη θέση και όχι μόνο.

Το σημείο-καμπή

Οι επόμενες ημέρες, ίσως να αποδειχθούν οι κρισιμότερες για τη θητεία του στο Ταμείο. Την Τέταρτη στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για να αξιολογήσει τη νέα βελτιωμένη προσφορά που ζήτησε από την κινεζική Cosco για το 67% του ΟΛΠ. Ηδη έχει εξασφαλίσει δέσμευση για επενδύσεις 350 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια από την Cosco στον Πειραιά. Ενα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και στο εφάπαξ τίμημα θα είναι μεγάλη επιτυχία, δεδομένου του γεγονότος πως, έπειτα από δύο σχεδόν χρόνια διάρκειας του διαγωνισμού και ένα ζοφερό 2015 για την Ελλάδα, οι Κινέζοι έμειναν μόνοι τους στο τραπέζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή