ΟΕΕ : «Για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος δίνει τα 7 σε φόρους κι εισφορές»

ΟΕΕ : «Για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος δίνει τα 7 σε φόρους κι εισφορές»

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές»  τονίζει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος μετά από μελέτη περιπτώσεων από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αν συνυπολογίσουμε το φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου – το τελικό καθαρό ποσό, που μένει, είναι μόλις το 30% ενώ ούτε στα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει όφελος, με το ποσοστό να υποχωρεί κάτω από το 30%».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος μάλιστα προχώρησε σε προτάσεις  όπως ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης ή το εισόδημα, αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.

Επίσης προτείνει να διατηρηθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, των μισθωτών και των αγροτών ενώ προσθέτει πως το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους.

Τέλος,  κρίνει την απαλλαγή, για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς των νέων ασφαλισμένων, από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης, απαραίτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή