«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την απώλεια πόρων

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την απώλεια πόρων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δώσαμε υπόσχεση ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων και την τηρήσαμε», τονίζει ο γ.γ. Επικοινωνιών, Δημήτρης Τζώρτζης, σχετικά με τις δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΠ ΨΣ). Ο κ. Τζώρτζης, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Κ» («Πόρους 600 εκατ. έχασε ο κλάδος των ΤΠΕ από το ΕΣΠΑ», 14/01/2016), λέει ότι από το ΕΠ ΨΣ κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο έχασε πόρους, αλλά αυτή η ευθύνη βαρύνει τις προγενέστερες κυβερνήσεις. «Υπήρξαν μεταφορές πόρων σε άλλες προτεραιότητες, μικρότερες μεν από τα 600 εκατ. που αναφέρονται, οι οποίες όμως πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2012-2014», αναφέρεται στη σχετική επιστολή. Σύμφωνα με τον ΓΓΕ, το πρόγραμμα ξεκίνησε από 860 εκατ. ευρώ και έληξε με την απορρόφηση 605 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την απώλεια περίπου 150 εκατ. ευρώ της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, αυτή αποτέλεσε κεντρική επιλογή για το ΕΣΠΑ. Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να παραλληλίζεται η πορεία του ΕΠ της Ψηφιακής Σύγκλισης, με εκείνη της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς δεν έχουν ακριβώς τους ίδιους στόχους.

Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, η οικονομική ολοκλήρωση του ΕΠ ΨΣ μόνο επιτυχία και επιβεβαίωση των πολιτικών επιλογών των τελευταίων 10 μηνών μπορεί να θεωρηθεί. «Ο κλάδος των ΤΠΕ έχει αναγνωρίσει τη σημαντική προσπάθεια, την επάρκεια και το “φίνις” των τελευταίων δύο μηνών», αναφέρει στην «Κ». Τέλος, ο ΓΓΕ στηλιτεύει την κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία άφησε τη νέα προγραμματική περίοδο χωρίς ένα τομεακό πρόγραμμα τεχνολογιών πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ). «Η μη ύπαρξη τομεακού Ε.Π. για τις ΤΠΕ αποτέλεσε επίσης επιλογή του 2014, με την οποία προσωπικά δεν συμφωνώ ούτε μπορώ να δικαιολογήσω αυτήν την απόφαση, όπως και την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων. Στη νέα προγραμματική περίοδο «θερίζουμε» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτές τις (μη) επιλογές για τον κλάδο των ΤΠΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή