Δύσκολη και μακράς διαρκείας αξιολόγηση προεξοφλούν οι αγορές

Δύσκολη και μακράς διαρκείας αξιολόγηση προεξοφλούν οι αγορές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαπραγμάτευση να ξεκινάει χωρίς τους καλύτερους οιωνούς, η ελληνική αγορά ομολόγων δέχεται πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, ενδεικτικό της αντίδρασης των επενδυτών που για ακόμα μία φορά θα πρέπει να περιμένουν το εάν και με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα και έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές υπηρεσίες για τα δημοσιονομικά στοιχεία και το ασφαλιστικό, ενώ ξεκίνησαν από χθες και τις επαφές τους με τις ελληνικές αρχές για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται το πρόγραμμα και η οικονομία, όσο η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσπαθούν να συγκλίνουν στο πώς θα χειριστούν τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στο 9,3% από 9,1% που ήταν τη Δευτέρα και 8,7% την Παρασκευή. Παράλληλη ήταν και η πορεία των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων που αναρριχήθηκαν στο 10,3% από 9,6% τη Δευτέρα, 9,3% την Παρασκευή και 8,6% στις 13 Ιανουαρίου.

Γενικότερα, η ελληνική αγορά ομολόγων δέχεται τις τελευταίες δύο -κυρίως- ημέρες πιέσεις, με αναλυτές της αγοράς να τις αποδίδουν στην τάση των επενδυτών να αναζητήσουν ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς και στον αρνητικό «θόρυβο» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος από τους θεσμούς. Αυτά συμβαίνουν όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναπτυσσόμενες αγορές και τις μετοχές και αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια, όπως είναι παραδοσιακά τα ομόλογα. Για μια ακόμη φορά, η αβεβαιότητα στο εσωτερικό δεν επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εκμεταλλευθεί τις διεθνείς εξελίξεις προς όφελός της, όπως οι άλλοι εταίροι.

Τόσο οι πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν αυστηρότερο πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου, για τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ εν όψει της διαπραγμάτευσης, έχουν φέρει και πάλι αβεβαιότητα στους επενδυτές για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

Πάντως, τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα από τις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση για:

• Το πώς κλείνει ο προϋπολογισμός του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στοιχεία που δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων (σε ταμειακή βάση) κατά 1,9 δισ. ευρώ και εκτιμήσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, αντί του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Οι θεσμοί θέλουν τα επίσημα στοιχεία για το «κλείσιμο» του 2015, καθώς και τις ελληνικές προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί το κενό της διετίας 2017-2018, το οποίο βάσει Μνημονίου ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά, πάντως, υποστηρίζει ότι λόγω της υπεραπόδοσης του 2015, το κενό αυτό είναι μικρότερο και θα απαιτηθούν λιγότερα μέτρα.

• Τις επιπτώσεις των ελληνικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Οι δανειστές θέλουν να δουν πόσο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό η σύνδεση του ύψους της σύνταξης με την πορεία του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα εγείρουν αντιρρήσεις για τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Το διάστημα που τα τεχνικά κλιμάκια θα ελέγχουν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, οι ηγεσίες των τεσσάρων θεσμών θα το αξιοποιήσουν για εσωτερικές διαβουλεύσεις, ώστε να διαμορφώσουν κοινή θέση επί όλων των ανοικτών θεμάτων στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό, γιατί σήμερα υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ στις εκτιμήσεις τους, με το Ταμείο να έχει τις περισσότερο «σκληρές» θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή