Τα σχέδια επιβολής φόρου 2% στους Η/Υ εγείρουν αντιδράσεις

Τα σχέδια επιβολής φόρου 2% στους Η/Υ εγείρουν αντιδράσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της επιβολής φόρου 2% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τάσσεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αναστάσιος Τζήκας, χαρακτήρισε παράλογη τη νέα φορολογία που επιχειρεί να επιβάλει σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΟΣΔΠΔ). Η αμοιβή επιβάλλεται ως μέτρο αποζημίωσης των πνευματικών δημιουργών, καθώς οι Η/Υ αξιοποιούνται στην αναπαραγωγή πνευματικών έργων, σε ταινίες, μουσική, φωτογραφίες κ.λπ.

Μιλώντας ο κ. Τζήκας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών του ΣΕΠΕ, ανέφερε ότι η προβλεπόμενη αμοιβή είναι παράλογη. Ο ίδιος ανέφερε πως με την ίδια λογική «θα πρέπει να φορολογηθούν και τα μηχανάκια, αφού αυτά κυρίως χρησιμοποιούν οι ληστές των τραπεζών». Ζήτησε, δε, από την κυβέρνηση ν’ αποσύρει τη σχετική διάταξη. Πάντως, το μέτρο δεν είναι καινοφανές στην αγορά της πληροφορικής. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αντίστοιχο νόμο του 1993 (ν. 2121/1993) που έφερε την υπογραφή της τότε υπουργού Πολιτισμού, Ντόρας Μπακογιάννη. Η φορολογία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το 2002 η σχετική διάταξη τροποποιήθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, και ταυτόχρονα ίσχυσε φορολογία 4% έως 6% υπέρ των ΟΣΔΠΔ, για τις συσκευές όμως που αξιοποιούνται αποκλειστικά στην αναπαραγωγή έργων (π.χ. φωτοαντιγραφικά, CDRs κ.λπ.).

Ο ΣΕΠΕ τώρα ποντάρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφύγει το μέτρο της φορολόγησης του 2%. Η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που δημιουργεί το συγκεκριμένο μέτρο, δεδομένου του ότι σε κάθε χώρα της Ε.Ε. ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα για την αποζημίωση των πνευματικών δημιουργών. Ο Σύνδεσμος επομένως θα καλέσει την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου μέχρι την έκδοση της τελική σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά του μέτρου της επιβολής φόρου 2% στους Η/Υ έχει ταχθεί και ο ΣΕΒ. Ο τελευταίος, συμμετέχοντας στη σχετική διαβούλευση που διεξάγεται στον δικτυακό τόπο opengov.gr, προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου νόμου έτσι ώστε να μην περιλαμβάνεται φορολογία 2% στους Η/Υ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή