Η Ελλάδα αδυνατεί να κρατήσει αλλά και να προσελκύσει ταλέντα

Η Ελλάδα αδυνατεί να κρατήσει αλλά και να προσελκύσει ταλέντα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα όχι μόνο διώχνει τα ταλαντούχα μυαλά της στο εξωτερικό, αλλά αδυνατεί να προσελκύσει ταλέντα και από την παγκόσμια δεξαμενή, με αποτέλεσμα να απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ανταγωνιστική στον συγκεκριμένο τομέα. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την παγκόσμια μελέτη που πραγματοποιείται από τον όμιλο Adecco και το Human Capital Leadership Institute στη Σιγκαπούρη (HCLI), που δείχνει επίσης πως, ενώ η χώρα μας διατηρεί σχετικά καλή απόδοση στις παραμέτρους που αφορούν τον «τρόπο ζωής» και την «αειφορία» που συμπεριλαμβάνονται στον πυλώνα της «διατήρησης», υστερεί στην «προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων».

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 49η θέση στον δείκτη GTCI 2015-16. Μάλιστα, μολονότι διαθέτει μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών, λίγοι είναι αυτοί που παραμένουν και καινοτομούν στη χώρα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της «προσέλκυσης ταλαντούχων μυαλών» να παρατηρείται σπάνια. Ως εκ τούτου, η έρευνα επισημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό, τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στην επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια σκηνή. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ελλάδα δεν έχει καλή απόδοση ούτε από άποψη «ενεργοποίησης» ταλέντων. Υπάρχει επίσης αρκετός χώρος βελτίωσης στον τομέα των «επαγγελματικών δεξιοτήτων». Ο γενικός διευθυντής της Adecco Ελλάδας, Κ. Μυλωνάς, σχολίασε πως, παρότι η χώρα μας παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η κατάταξή της είναι χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της ίδια ομάδας εισοδήματος, καθώς και σε σχέση με τις χώρες της περιοχής στην οποία ανήκουμε, γεγονός που υποδεικνύει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να γίνουμε μία ανταγωνιστική χώρα που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επαγγελματίες με υψηλά προσόντα και για τα λεγόμενα «χρυσά μυαλά».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πέντε κορυφαίες χώρες στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων είναι οι Ελβετία, Σιγκαπούρη, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ και Δανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή