Αποψιλώνει από αρμοδιότητες την ΕΕΤ&Τ ο κ. Σπίρτζης

Αποψιλώνει από αρμοδιότητες την ΕΕΤ&Τ ο κ. Σπίρτζης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στράφηκε γι’ άλλη μια φορά ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Σαλαμίνα, ανακοίνωσε ότι με νόμο θα αλλάξουν τα όρια εκπομπής των κεραιών, θα επιβληθεί με νόμο η συνεγκατάστασή τους και ότι η αρμοδιότητα της αδειοδότησης των κεραιών θα περιέλθει στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, οι αδειοδοτήσεις των κεραιών θα επανέλθουν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ). «Δυστυχώς», πρόσθεσε ο υπουργός, «η ΕΕΤΤ σ’ αυτόν τον τομέα δεν τα έχει καταφέρει. Χιλιάδες άδειες είναι σε εκκρεμότητα και θα ενταχθούν όχι ως τυπική αρμοδιότητα, αλλά ως ουσιαστική, για να μην είναι σε παρανομία οι κεραίες ή για να μην υπάρχουν παράνομες κεραίες, όπου έχουν γίνει, μέσα από ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα που έχει προβλεφθεί για όλες τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται και για τα κτίρια και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που υπάρχουν».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι εκκρεμείς άδειες κεραιών κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται σε περίπου 1.600. Οι περίπου 800 από αυτές εκκρεμούν στην ΕΕΤΤ και οι υπόλοιπες σε άλλες υπηρεσίες (ΚΑΣ, πολεοδομίες, δήμους, περιφέρειες κ.λπ.). Η ΕΕΤΤ μπορεί να ικανοποιήσει περίπου 80 με 100 ανά μήνα με αποτέλεσμα, στους επόμενους 8 -10 μήνες να είναι σε θέση να ολοκληρώσει το έργο της.

Ο κ. Σπίρτζης δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στην αναγκαιότητα μεταφοράς της αρμοδιότητας από την ΕΕΤΤ στο υπουργείο, δηλαδή στη κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο, φαίνεται αυτή τη φορά να υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου στο οποίο, εκτός από τη μεταφορά της αρμοδιότητας της αδειοδότησης των κεραιών, θα τεθεί και το θέμα της αλλαγής των ορίων εκπομπής. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα όρια αυτά είναι χαμηλότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ε.Ε. –οι κεραίες εκπέμπουν στο 60% έως 70% της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος στην Ε.Ε.– αλλά σημείωσε ότι αυτό θ’ αλλάξει, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. «Η άποψή μας είναι ότι αυτά τα επίπεδα δεν μπορεί να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα οριζόντια», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα επίπεδα αυτά μπορεί να χαμηλώσουν στις αστικές περιοχές και να αυξηθούν στις αγροτικές περιοχές. «Για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική», είπε ο κ. Σπίρτζης, «δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος». Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει θεσμικά προβλέποντας, όχι από την αγορά, αλλά από τον νόμο, τη συνεγκατάσταση κεραιοσυστημάτων των διαφόρων εταιρειών. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, οι κεραίες στον αστικό ιστό θα πρέπει να πυκνώνουν και να χαμηλώσουν την ισχύ της εκπομπής τους. «Οσον αφορά στις αγροτικές περιοχές, δεν μας νοιάζει και τόσο πολύ», κατέληξε ο υπουργός.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν την πρόθεση επαναφοράς της αρμοδιότητας των κεραιών στην κεντρική κυβέρνηση περισσότερο ως μια συντεχνιακή διεκδίκηση, η οποία παράλληλα επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στην εικόνα της Ανεξάρτητης Αρχής των τηλεπικοινωνιών, με την οποία ο κ. Σπίρτζης έχει ανοικτούς λογαριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή