Υφεση 2,9% στην Ελλάδα για το 2016 «βλέπει» η Oxford Economics

Υφεση 2,9% στην Ελλάδα για το 2016 «βλέπει» η Oxford Economics

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση 2,9% για το 2016, αλλά και πιθανές νέες εντάσεις στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, εντάσεις οι οποίες ενδέχεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο Grexit, εκτιμά για την ελληνική οικονομία η Oxford Economics, στα στοιχεία της οποίας βασίζεται η χειμερινή έκδοση της τριμηνιαίας έρευνας της EY, «Eurozone Forecast» (EEF).

Οι εξαιρετικά δυσοίωνες αυτές προβλέψεις, οι οποίες απέχουν πολύ, όχι μόνο από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από τις αντίστοιχες της Κομισιόν, βασίζονται στην παραδοχή ότι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές θα είναι δυσκολότερη από την ψήφισή τους, ενώ οι περιοδικές αξιολογήσεις του προγράμματος θα φέρνουν στην επιφάνεια πιθανώς μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους. Πότε θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο, σύμφωνα με την Oxford Economics; Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΥ στη σχετική έρευνα, «οι πρώτες σημαντικές αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τοποθετούνται τον Ιούλιο, η Ελλάδα δεν αναμένεται να απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016».

Σε ό,τι αφορά το 2015, προβλέπεται ότι θα κλείσει με ανάπτυξη 0,3%. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έκταση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία, της αβεβαιότητας του πρώτου εξαμήνου του 2015 και των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, δεν έχουν μετρηθεί ακόμη με ακρίβεια. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους, ενόψει μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ, αυτό όμως μεταφράζεται σε χαμηλότερη κατανάλωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται απότομη μείωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση που απαιτείται από το πρόγραμμα προσαρμογής θα οδηγήσει την Ελλάδα σε περαιτέρω ύφεση, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα φανεί στα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2016.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας και τα στοιχεία της Oxford Economics, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, επεσήμανε: «Υστερα από μια πραγματικά ταραχώδη χρονιά, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και η έγκριση των πρώτων προαπαιτουμένων από το ελληνικό Κοινοβούλιο δημιουργούν τις προοπτικές για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο τα επόμενα βήματα υλοποίησης των συμφωνηθέντων εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Οφείλουμε να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος και στη διατήρηση πολιτικής ομαλότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η συζήτηση για το Grexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι και θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη. Για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία, η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί μονόδρομο. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, οι οποίες θα ευνοούν και θα ενθαρρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας».

Στην Ευρωζώνη η έκθεση της ΕΥ προβλέπει ανάπτυξη 1,5% το 2015 και 1,8% το 2016 και το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή