Δημοσιονομικό και ασφαλιστικό καθυστερούν την αξιολόγηση

Δημοσιονομικό και ασφαλιστικό καθυστερούν την αξιολόγηση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερήσεις με το «καλημέρα» καταγράφονται στον πρώτο έλεγχο των δανειστών επί του νέου προγράμματος. Στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών βρίσκονται μεν στην Αθήνα, αλλά πρόκειται για τεχνοκράτες που ασχολούνται με «περιφερειακά» ζητήματα του ελέγχου, καθώς κανένα αρμόδιο στέλεχος για τα δημοσιονομικά θέματα και εκείνο του ασφαλιστικού δεν έχει ακόμα έρθει στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και των ελληνικών υπηρεσιών για θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια και τα ενεργειακά ζητήματα. Ωστόσο, για το ασφαλιστικό και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, οι θεσμοί έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία προτού έρθουν οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες στην Αθήνα και ακόμα δεν τα έχουν λάβει. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται εν όψει των διαβουλεύσεων στα κρίσιμα ζητήματα. Χθες, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο, κ. Γ. Δραγασάκη, για τον λόγο αυτό. Αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να προετοιμαστούν οι ελληνικές θέσεις στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, ενώ επικυρώθηκε η θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε καλύτερα από τον στόχο και πως για το 2016 δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό.

Για το ασφαλιστικό οι δανειστές έχουν ζητήσει πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεων όλων των προτάσεων της μεταρρύθμισης, ενώ στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, έχουν ζητήσει τα επίσημα και αναλυτικά στοιχεία για το πώς «κλείνει» ο προϋπολογισμός του 2015. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποστείλει στοιχεία που δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων (σε ταμειακή βάση) κατά 1,9 δισ. ευρώ το 2015, η οποία οδηγεί σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειστές έχουν ζητήσει μεγαλύτερη εξειδίκευση των εν λόγω δεδομένων, καθώς και τις προτάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν φέτος και στη διετία 2017-2018. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με τις ελληνικές αρχές γι’ αυτά τα δύο ζητήματα θα ξεκινήσουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο και αυτό να είναι βέβαιο.

Ειδική αναφορά για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έκανε χθες και ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα, κ. Π. Μοσκοβισί. Ο επίτροπος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις προτάσεις της και να προσφέρει περισσότερο «ακριβείς παραμέτρους» για το σχέδιο που έχει καταθέσει. Στο περιθώριο των διεργασιών στο Νταβός, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε -σύμφωνα με το Bloomberg- πως η Ελλάδα έχει ένα «ολοκληρωμένο και θετικό» πρώτο σχέδιο το οποίο, όμως, θα πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικό. «Πρέπει πρώτα να έχουμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Θέλω αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι αφού συμβεί αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την αναδιάταξη (re-profiling) του ελληνικού χρέους», χαμηλώνοντας το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους.

Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι όταν η κυβέρνηση διαθέσει τις επιπλέον λεπτομέρειες, τότε τα κλιμάκια θα μεταβούν στην Αθήνα «πολύ σύντομα». Επίσης, χαρακτήρισε ως απολύτως απαραίτητη τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς αποτελεί «στοιχείο αξιοπιστίας και εγγύησης» για το πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει τις ελληνικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κ. Στ. Ζάιμπερτ, παρέπεμψε στους θεσμούς και στο σύνολο των υπουργών Οικονομικών και όχι ενός μεμονωμένου εταίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή