Χαμηλότεροι οι εμπορικοί συντελεστές από 6,3% έως 21,5%

Χαμηλότεροι οι εμπορικοί συντελεστές από 6,3% έως 21,5%

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις και στους συντελεστές εμπορικότητας των ακινήτων προβλέπει απόφαση του υπ. Οικονομικών, που έρχεται να συμπληρώσει τις αντίστοιχες μειώσεις των τιμών ζώνης που έγιναν γνωστές τις προηγούμενες ημέρες. Οπως ισχύει και με τις μειωμένες αντικειμενικές τιμές, έτσι και οι συντελεστές εμπορικότητας θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου του 2015, προκειμένου να συμμορφωθεί η Πολιτεία με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιτάσσει την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι συντελεστές εμπορικότητας θα μειωθούν σε ποσοστό που κυμαίνεται από 6,3% έως 21,5%. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιοι συντελεστές εφαρμόζονται σε όλα τα εμπορικά ακίνητα της χώρας, πλέον της αξίας της τιμής ζώνης, προκειμένου να αντανακλούν την εμπορικότητα του εκάστοτε δρόμου. Για παράδειγμα, στην οδό Πανεπιστημίου, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, εφαρμόζονται διάφοροι συντελεστές ανάλογα με το σημείο και την πλευρά του δρόμου, καθώς το δεξί τμήμα της (με κατεύθυνση από το Σύνταγμα προς την Ομόνοια) διαθέτει υψηλότερο συντελεστή από το αριστερό. Πάντως, σύμφωνα με αναφορές στελεχών της αγοράς ακινήτων, οι μειώσεις χαρακτηρίζονται «συντηρητικές», ιδίως για τα ακίνητα που διαθέτουν τους χαμηλότερους συντελεστές.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η μείωση των συντελεστών είναι μικρότερη στα λιγότερο εμπορικά ακίνητα και αυξάνεται σταδιακά, όσο εμπορικότερο κρίνεται το ακίνητο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, «ακίνητα που διαθέτουν συντελεστές εμπορικότητας έως τις δύο μονάδες είναι σήμερα πλήρως απαξιωμένα, χωρίς καμία απολύτως εμπορική αξία.

Πρόκειται εν πολλοίς για κενά καταστήματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να εξασφαλίσουν νέους ενοικιαστές και βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Με την οικονομική κρίση και την πτώση της κατανάλωσης, έχει εξανεμισθεί κάθε έννοια εμπορικότητας», αναφέρει ο κ. Παραδιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπορικότητα των ακινήτων είναι πλέον προσχηματική σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα ξενοίκιαστων καταστημάτων.

Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει τη μείωση των εμπορικών συντελεστών κατά 50% για το τμήμα του συντελεστή που υπερβαίνει τη μία μονάδα. Δηλαδή, αν ένας δρόμος έχει εμπορικό συντελεστή 3, προτείνεται η μείωσή του στο 2 και αντίστοιχα, όπου ο εμπορικός συντελεστής είναι 4, προτείνεται η μείωσή του στο 2,5. Ανεξάρτητα πάντως από τη διαμόρφωση των εμπορικών συντελεστών, πολύ δύσκολα θα υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών τέτοιων ακινήτων, καθώς, ως γνωστόν, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 που θα υπολογιστεί με τις νέες αξίες θα πρέπει να έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ήτοι να αποφέρει στα δημόσια ταμεία ποσό 2,65 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι μειωμένοι συντελεστές θα ισχύσουν έως το τέλος του έτους, καθώς από τις αρχές του 2017 αναμένεται νέα αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου αυτές να αντανακλούν τις εμπορικές αξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή