Μεγάλα τα εμπόδια για τη δημιουργία του υπερταμείου

Μεγάλα τα εμπόδια για τη δημιουργία του υπερταμείου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο αντιδράσεων και κινητοποιήσεων αναμένεται να προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός υπερταμείου-μαμούθ με 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Αν και οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως ο κεντρικός στόχος του υπουργείου Εργασίας, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενιαίων κανόνων, όρων και προϋποθέσεων ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ναυτικούς, κινείται σε σωστή βάση, υποστηρίζουν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να υλοποιηθεί ο φιλόδοξος στόχος της δημιουργίας ενός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Εντός του 2016, βέβαια, υπό ενιαία διοίκηση και διαχείριση θα ενταχθούν τα περίπου 15 δισ. ευρώ της περιουσίας τους, με συνδικαλιστές και εκπροσώπους των ασφαλισμένων να εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι τα αποθεματικά των υγιών ταμείων, για να συγκαλύψει προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας του συστήματος. Οπως επισημαίνουν στην «Κ», δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν άμεσα προβλήματα, όπως η ξεχωριστή νομοθεσία που διέπει σήμερα μισθωτούς, επαγγελματίες ή αγρότες, ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων, τα μη συμβατά πληροφοριακά συστήματα, τα κτίρια, οι εργαζόμενοι, κ.ο.κ.

O ένας φορέας θα δημιουργήσει για πολλά χρόνια –πέραν της δεκαετίας–- δυσεπίλυτα διοικητικά προβλήματα, θα επιδεινώσει δραματικά τη θέση των συνταξιούχων με την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων και θα δοκιμάσει τα άκρα όρια της αντοχής διοικουμένων και διοικούντων, τονίζουν χαρακτηριστικά και επισημαίνουν πως η Γερμανία χρειάστηκε 6 χρόνια για να καταλήξει σε τρία ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης Αρτεμις Αναγνώστου Δεδούλη, το προσχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διαρθρώνεται σε 7 κεφάλαια με 64 άρθρα, εκ των οποίων το Δ΄ κεφάλαιο, με 30 άρθρα και 110 σελίδες, πραγματεύεται τα οργανωτικά του νέου ενοποιημένου φορέα. Από αυτά, τα μισά άρθρα και οι 70 σελίδες αφορούν στη διοικητική οργανωτική παρέμβαση, στη συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών οργανισμών με εξαντλητικά αναλυτική και περιπτωσιολογική καταγραφή τμημάτων και αρμοδιοτήτων. Στον αντίποδα, επισημαίνει η κ. Δεδούλη, σημαντικότατες θεσμικές αλλαγές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, που επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία αλλά και τα δημοσιοοικονομικά μεγέθη και την αγορά εργασίας, που περιλαμβάνονται σε 65 εξουσιοδοτικές διατάξεις γενικού και αορίστου περιεχομένου, παραπέμπονται να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις…

Συνεχείς διεργασίες

Ενδεικτικό των κενών που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε είναι το κομφούζιο που επικρατεί σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται νέες μικροπαρεμβάσεις για να καταλαγιάσει ο θόρυβος, χωρίς να αλλοιωθεί ο πυρήνας της μεταρρύθμισης που αφορά στην καταβολή εισφορών στο 20% του πραγματικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, για τους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος, με τον πρώτο χρόνο η εισφορά να ανέρχεται στο 14%, τον δεύτερο 17% και τον τρίτο 20%. Μάλιστα, η ρύθμιση θα είναι πάγια και θα ισχύει για όλους τους νέους επαγγελματίες. Επίσης, για το ίδιο διάστημα και έως 5 χρόνια, οι νέοι θα μπορούν να πληρώνουν κατώτατη εισφορά υπολογισμένη στο 80% του κατώτατου μισθού, ήτοι στα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα.

Τέλος, εξετάζεται πλέον ο εσωτερικός «κόφτης» να αφορά μόνο στην ασφαλιστική επιβάρυνση και όχι στη συνολική επιβάρυνση από εισφορές και φόρους. Εξετάζεται, δε, ο πρώτος «κόφτης» να αφορά εισοδήματα από 0-20.000 ευρώ, ο δεύτερος από 20.001 έως 35.000 ευρώ και ο τρίτος από 35.001 ευρώ και πάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή