Φέσσας: Η καθυστέρηση της συμφωνίας θα παρατείνει την ύφεση

Φέσσας: Η καθυστέρηση της συμφωνίας θα παρατείνει την ύφεση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονόδρομο για την επιβίωση των επιχειρήσεων χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, την αποφυγή καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, καλώντας αφενός την κυβέρνηση να επισπεύσει τη συμφωνία και επιχειρώντας αφετέρου να αιτιολογήσει τη συναίνεση που παρείχε η εργοδοτική πλευρά στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η συναίνεση που παρείχε ο ΣΕΒ «δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση» προειδοποίησε ο κ. Φέσσας, ασκώντας κριτική στην πρόταση που κατατέθηκε και «καταστρατηγεί θεμελιώδεις για κάθε ασφαλιστικό σύστημα παραμέτρους, όπως η ανταποδοτικότητα των εισφορών».

Σε επιστολή του μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας, έστειλε διπλό μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και στα μέλη του Συνδέσμου που εξέφρασαν επιφυλάξεις στη συμφωνία για τις ασφαλιστικές εισφορές. Τυχόν καθυστέρηση θα παρατείνει την ύφεση στην οικονομία και θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, διαμήνυσε προς την κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος προς τα μέλη του Συνδέσμου υπογράμμισε τον ρόλο του ΣΕΒ που θέλει να «βλέπει το δάσος και όχι το δένδρο», αποδεικνύοντας ότι «διαχρονικά παίρνει θέσεις που δεν είναι στενά συντεχνιακές ή κοντόθωρες». «Η παραδοχή, που ξεκλειδώνει το βήμα προς τα εμπρός, είναι η δίκαιη κατανομή του κόστους» σημείωσε και «έχουμε το πλεονέκτημα να βροντοφωνάζουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι οργανωμένες επιχειρήσεις, οι δικές μας επιχειρήσεις, αποδεδειγμένα και επανειλημμένα βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια να παραμείνει η χώρα μας πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δεν αρνηθήκαμε να σηκώσουμε το βάρος ενός πρόσκαιρου, αντιαναπτυξιακού μέτρου, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον συνοδεύεται από άλλα, φιλοαναπτυξιακά μέτρα», κατέληξε.

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Νίκου Βέττα, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος, εκτιμώντας ότι «διαφωνίες, παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, αποτυχία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ρήξη με τους εταίρους θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε χειρότερο σημείο από αυτό που βρέθηκε το 2015». Οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ προσδιορίζουν την ύφεση για το 2015 κοντά στο 0,5%, ενώ για το 2016 θα κινηθεί κοντά στο 1,5%. Η ανεργία για το 2016 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 25,5% από 25% το 2015 και 26,5% το 2014 και ο πληθωρισμός το 2016 θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 1%. Ευάλωτο σημείο της ελληνικής οικονομίας η μείωση των εξαγωγών που υποχώρησαν κατά 5% το 2015 για πρώτη φορά από το 2010, όταν το 2014 είχαν ενισχυθεί κατά 7,5%.

Ασθενή κρίκο αποτελεί επίσης η μείωση των επενδύσεων, που εντάθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, υπό το βάρος της χρηματοδοτικής στενότητας (εξαίρεση αποτέλεσε το ΠΔΕ το τελευταίο τρίμηνο) και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με την αναμονή για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Στο σύνολο του προηγούμενου έτους οι επενδύσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ θα διαμορφωθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 12,5%, μετά από διεύρυνση κατά 9,8% το 2014. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2%, καθώς θα υπάρξει πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω αύξησης της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της αποπληρωμής δανείων, τη στιγμή που η πρόσβαση σε αποταμιεύσεις που είχαν αποσύρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες, εξαντλείται σταδιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή