Ανέλαβε επισήμως καθήκοντα ο νέος γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Ανέλαβε επισήμως καθήκοντα ο νέος γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέλαβε χθες καθήκοντα ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αφού προηγουμένως τον υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος τον καλωσόρισε με έναν αστεϊσμό λέγοντάς του ότι προβληματίζεται για το αν «θα πρέπει να σας ευχηθώ συγχαρητήρια ή συλλυπητήρια, δεδομένων του όγκου και των δυσκολιών της δουλειάς σας. Οταν έγινα υπουργός Οικονομικών, το περασμένο καλοκαίρι, αυτοί που μου έλεγαν συγχαρητήρια και αυτοί που μου έλεγαν συλλυπητήρια ήταν 50-50. Είναι αρκετή και δύσκολη η δουλειά τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στη ΓΓΔΕ», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι ο νέος γραμματέας επελέγη με διαφανή διαδικασία. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα για το υπουργείο Οικονομικών με την τοποθέτηση του νέου γραμματέα, σημειώνοντας: «Εμείς δεν βρήκαμε γραμματέα μέσα από τα γραφεία συμβούλων υπουργών, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά κάναμε μια πολύ διαφανή διαδικασία».

Την τοποθέτηση του κ. Πιτσιλή χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δήλωση της Επιτροπή, όμως, τονίζει τη σημασία για ένα διαφανές πλαίσιο διορισμών. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού εσόδων και η τήρηση της συμφωνίας για ένα διαφανές πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διορίζονται ανώτερα και μεσαία στελέχη είναι βασικές δεσμεύσεις του μνημονίου». Το πλαίσιο που γίνονται οι διορισμοί  στην Ελλάδα, τονίζει η δήλωση της Επιτροπής, θα είναι μέρος των πολιτικών που θα αποφασιστούν κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτοί οι διορισμοί, ξεκαθαρίζει η Επιτροπή, «είναι μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης για τον εκσυγχρονισμό και την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης». Η Επιτροπή υπενθυμίζει πως οι ελληνικές αρχές αναμένεται –και από το Eurogroup– «να συμβουλεύονται και να συμφωνούν με τους θεσμούς για όλες τις πολιτικές δράσεις που θα σχετίζονται με την επίτευξη των δεσμεύσεων του μνημονίου». 

Ο επικεφαλής πλέον της ΓΓΔΕ, αναλαμβάνοντας και επισήμως τα καθήκοντά του, δήλωσε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. Τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και συμπλήρωσε ότι σε προτεραιότητα βρίσκονται η στελέχωση των υπηρεσιών, η απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. «Η χώρα έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, πρόθεσή μου είναι να συνεργαστούμε άριστα για τον κοινό σκοπό, που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση», κατέληξε ο κ. Πιτσιλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή