S&P: Αναβάθμιση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

S&P: Αναβάθμιση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι οι αγορές θα περιμένουν την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος για να επιβραβεύσουν ή μη την Ελλάδα έστειλε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), λίγο πριν από την προγραμματισμένη ανακοίνωση της έκθεσής του για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, για μία ακόμα ημέρα η αγορά ελληνικών ομολόγων δεχόταν πιέσεις χθες, οι αποδόσεις των 5ετών ελληνικών ομολόγων έφθασαν στο 12%, από ελαφρώς υψηλότερα του 11% που ήταν προχθές, ενώ των 10ετών διατηρήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του 10%.

«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία “Β”, εάν θεωρούσαμε ότι η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών της είναι μικρότερη από μία στις δύο, που με τη σειρά του θα εξαρτιόταν από μία βελτίωση στα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας», αναφέρει ο οίκος σε χθεσινή έκθεση για τις χώρες της Ευρωζώνης. Και συμπληρώνει ότι «μία τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν πιθανότατα μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση και εκταμίευση με βάση το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), πιθανόν σε συνδυασμό με την εκ νέου αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)».

Υπενθυμίζεται πώς η S&P αξιολογεί αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία με «CCC+» και διατηρεί σταθερές τις προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες, κάτι που ο ίδιος ο οίκος υποστηρίζει ότι αποτελεί ένδειξη πως οι πιθανότητες αναθεώρησης της αξιολόγησης είναι ισορροπημένες. Πάντως, οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν ότι η επιτυχής εφαρμογή από την Ελλάδα στοιχείων του προγράμματος θα συνέβαλλε πιθανότατα στην «ενίσχυση του συμπιεσμένου τώρα δυναμικού της για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα βοηθούσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει καλή θέληση στους επίσημους πιστωτές της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Από την άλλη πλευρά, η S&P εκτιμά ότι «θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες συμφώνησε με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία διακοπή του προγράμματος του ESM θα μπορούσε να υπονομεύσει την ένεση κεφαλαίων από αυτόν στις ελληνικές τράπεζες και την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Παρατεταμένα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος του ESM θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενική αθέτηση πληρωμών για το χρέος της Ελλάδας, ένα κίνδυνο που καλύπτουμε με την αξιολόγησή μας ως “CCC”».

Πέραν αυτών, η S&P υπολογίζει ότι φέτος η οικονομία θα παραμείνει σταθερή. Ομως, το 2017 και το 2018 θεωρεί ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 3%. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, ο οίκος εκτιμά ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% και για το 2017 και το 2018 πλεόνασμα 1,7% και 1,8% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή