Μέτωπο με τους δανειστές ανοίγει το σχέδιο αλλαγών της κυβέρνησης για τη ΓΓΔΕ

Μέτωπο με τους δανειστές ανοίγει το σχέδιο αλλαγών της κυβέρνησης για τη ΓΓΔΕ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή, γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σχεδιάζει και επιθυμεί ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη φορολογική διοίκηση. Ωστόσο, οι προωθούμενες αλλαγές είναι απολύτως βέβαιο ότι θα φέρουν σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας. Τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή οι θεσμοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω σε αυτό που ζητούσαν επιτακτικά τόσα χρόνια και δεν είναι άλλο από την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης από πολιτικά και κομματικά «κανάλια». Από τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το 2012 μέχρι και σήμερα οι πιστωτές της χώρας ζητούν διαρκώς την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή της, ενώ παράλληλα ήταν αντίθετοι όταν τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έπαψαν τους δύο πρώτους γενικούς γραμματείς τον κ. Χάρη Θεοχάρη και την κ. Κατερίνα Σαββαΐδου. Οι πρώην γραμματείς δεν κατάφεραν να κλείσουν δύο χρόνια στο νευραλγικό αυτό πόστο, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει πενταετή θητεία και συμβόλαιο που δύσκολα «σπάει». Ωστόσο, και όπως αποδεικνύεται πολύ δύσκολα τα βάζει κανείς με το κράτος.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο αλλαγών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε ουδείς να ισχυριστεί ότι με το σχέδιο αυτό γίνεται περισσότερο ανεξάρτητη. Αντίθετα, παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να έχει ενημέρωση και να λαμβάνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της αρχής, δηλαδή του ελέγχους και τους ελεγχόμενους. Σύμφωνα με το σχέδιο η νέα ανεξάρτητη αρχή και ο διοικητής αυτής, θα εποπτεύονται τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς τη δράση της από τον υπουργό Οικονομικών. Οπως φαίνεται, το σχέδιο κινείται σε αντίθετη βάση με όσα ζητούν οι πιστωτές της χώρας, με τον υπουργό Οικονομικών να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία «Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΕΛΑΔΕ). Συγκεκριμένα, τα σημεία που καταδεικνύουν τον έλεγχο της αρχής από την κυβέρνηση εντοπίζονται:

1. Στο άρθρο 4 υπό τον τίτλο Εποπτεία από τον υπουργό Οικονομικών, όπου αναφέρονται τα εξής:

–  Η αρχή εποπτεύεται ως προς τη λειτουργία και τη δράση της από τον υπουργό Οικονομικών.

–  Ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει γνώση των επιλογών και των γενικών κατευθύνσεων του στρατηγικού σχεδιασμού και των στοχεύσεων της επιχειρησιακής δράσης της αρχής, ενώ εγκρίνει τον ετήσιο επιχειρησιακό σχεδιασμό σε διάστημα ενός μήνα από τη υποβολή του.

–  Ζητεί και λαμβάνει πληροφορίες για οποιαδήποτε θέματα των αρμοδιοτήτων και των δραστηριοτήτων της αρχής δεσμευόμενος ως προς αυτές από την αρχή της εχεμύθειας.

Σημειώνεται ότι το βρετανικό και αμερικανικό μοντέλο που έχει ζητηθεί από τους πιστωτές τη χώρας να υιοθετηθεί δεν επιτρέπει καμία ενημέρωση κυβερνητικού παράγοντα για ελέγχους που διενεργούνται.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 6 «η αρχή διοικείται από το Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο απαρτίζεται από 9 μέλη» τα οποία διορίζονται από την κυβέρνηση.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 7, ο διοικητής εκτός από τον υπουργό Οικονομικών εποπτεύεται από το συμβούλιο διοίκησης σχετικά με την εφαρμογή και υλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και την διοίκηση της αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή