Επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φορολόγηση των φυσικών προσώπων και οι φόροι στην ακίνητη περιουσία οδήγησαν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2015, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τις ανωτέρω πηγές ήταν αυξημένες κατά 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2015 διαμορφώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,27 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,25 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρξε απόκλιση 986 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απόκλιση αυτή που καταγράφεται θα ήταν μεγαλύτερη εάν το υπουργείο Οικονομικών επέστρεφε στους φορολογούμενους τους επιπλέον φόρους που κατέβαλαν κατά το προηγούμενο έτος, ύψους άνω των 448 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015:

1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,42 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,67 δισ. ευρώ ή 3,1% έναντι του στόχου. Ωστόσο η απόκλιση αυτή οφείλεται στα μη εισπραχθέντα έσοδα από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) ύψους 3.591 εκατ. ευρώ. Με βάση την εξέλιξη αυτή, προκύπτει υπέρβαση των εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,92 δισ. ευρώ.

2. Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κατηγορίες εσόδων:

–  Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 187 εκατ. ευρώ ή 2,5%.

–  Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 79 εκατ. ευρώ ή 6,1%.

–  Φόροι στην περιουσία κατά 312 εκατ. ευρώ ή 10,9%.

–  ΦΠΑ λοιπών κατά 131 εκατ. ευρώ ή 1,2%.

3. Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα:

–  Φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 15 εκατ. ευρώ ή 0,5%.

–  ΦΠΑ καπνού κατά 25 εκατ. ευρώ ή 3,7%.

4. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,922 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 448 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο δεδομένου ότι εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις επιστροφών φόρου τις οποίες ακόμα δεν έχουν ελέγξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

5. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 54,95 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (55,66 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,54 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 719 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 626 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 6.406 εκατ. ευρώ, δηλαδή πραγματοποιήθηκε το σύνολο του στόχου. Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,77 δισ. ευρώ καλύπτοντας κατά το μεγαλύτερο μέρος την υστέρηση του ενδεκαμήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή