Στην τελική ευθεία η ελληνική πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων

Στην τελική ευθεία η ελληνική πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του α΄ εξαμήνου του 2016 αναμένεται να λειτουργήσει η ελληνική πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο από το 2014, υπάρχουν δύο εμπόδια που θα πρέπει να επιλυθούν, και ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά:

• Το ύψος του δικαιοπρακτικού επιτοκίου για τα ομόλογα, που σήμερα ανέρχεται στο 5,2%, όπως ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, και θεωρείται μικρό ποσοστό για να υπάρξουν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε μεγαλύτερη απόδοση θεωρείται τοκογλυφική.

• Να επιτραπεί η έκδοση ομολογιακού δανείου από αλλοδαπό εκδότη που εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σε ξένες πλατφόρμες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ξένων funds το 2015, που ήταν καταστροφική χρονιά για τις μετοχικές αξίες στην Αθήνα.

Από το σύνολο των 22 ομολόγων που απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη «ελληνικών εταιρικών ομολόγων» τα 14 είχαν θετικές αποδόσεις το 2015. Για παράδειγμα, το εταιρικό ομόλογο της Frigoglass είχε ετήσια απόδοση 37,3%, της Intralot 5,6%, της Γιούλα Υαλουργία 4,4%, της Motor Oil 4,2%, του Τιτάνα 3,1% και των Ελληνικών Πετρελαίων 0,9%.

Οι παραπάνω εταιρείες χαρακτηρίζονται για τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Είναι αυτή η μικρή ομάδα των 10-15 εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή τους από την ελληνική αγορά και κάθε χρόνο αναπτύσσονται στο εξωτερικό.

Το ευχάριστο για τις επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα είναι ότι πρόλαβαν και επιτάχυναν τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων το α΄ εξάμηνο του 2014, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της εμφανούς δυσχέρειας τραπεζικής χρηματοδότησης που αυτή προκάλεσε. Ετσι, οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης των ομολόγων έχουν μεταφερθεί μετά το 2017, και συνεπώς οι επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν τουλάχιστον για φέτος να αναζητούν κεφάλαια για την πληρωμή των κουπονιών.

Να διευκρινίσουμε ότι το εταιρικό ομόλογο αποτελεί ένα δάνειο το οποίο αντλείται από τον εκδότη του δανείου (την εταιρεία) όχι μέσω της τραπεζικής διαμεσολάβησης αλλά μέσω των κεφαλαιαγορών.

Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις με εξωτερικά κεφάλαια. Μια εξωστρεφής εταιρεία, έχει ανάγκες χρηματοδότησης του εξοπλισμού της, συγκεκριμένων έργων και υποδομών, δημιουργίας ή βελτίωσης γραμμών παραγωγής, νέων προϊόντων και υπηρεσιών ή ακόμα και του κεφαλαίου κίνησης.

Σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων και πληθωρισμού παρατηρείται αύξηση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, αφού οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δανειστούν φθηνά οι εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή